ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Τα 4 καλύτερα μικρά κατοικίδια ζωάκια για τα παιδιά


Αν ψάχνετε να προσθέσετε ένα κατοικίδιο ζώο στην οικογένεια σας, υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξετε, εκτός από γάτες και σκύλους. 

Πολλά μικρά, γούνινα κατοικίδια ζώα είναι πιο συμμαζεμένα, πιο εύκολα στην φροντίδα, προσιτά στην τιμ, και δεν απαιτούν και πολύ προσοχή. Τα μικρά κατοικίδια είναι καλές επιλογές για παιδιά ηλικίας άνω των 5 επειδή αποτελούν ένα πολύ καλό τρόπο να τους διδάξουμε την υπευθυνότητα. Για να αποφασίσεις πιο μικρό ζώο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα οικογενειακό κατοικίδιο, θα πρέπει να κάνεις την αντίστοιχη έρευνα όπως και για ένα μεγαλύτερο ζώο. Μερικά από τα πιο δημοφιλή μικρά κατοικίδια ζώα, όπως τα χάμστερ και τα ινδικά χοιρίδια, μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά διαφέρουν ως προς τις ανάγκες και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τα παιδιά. Για να λάβετε την σωστή απόφαση, μελετήστε αυτές τις τέσσερις επιλογές – κάποιες παραδοσιακές και κάποιες ασυνήθιστες - και πριν καλωσορίσετε το νέο κατοικίδιο ζώο στο σπίτι σας να έχετε κατά νου ότι το καθένα έχει μοναδικές ανάγκες και χαρακτηριστικά.


Hamster

Αυτό το συνηθισμένο μικρό κατοικίδιο ζώο είναι εύκολο στη φροντίδα και μπορεί ακόμη και να εκπαιδευτεί να χρησιμοποιεί άμμο. Τα χάμστερ μπορεί να είναι αρκετά ευκίνητα και μερικές μικρόσωμες φυλές μπορεί να είναι αρκετά επιθετικές. Αυτό άραγε κάνει κάποια χάμστερ πιο δύσκολα στο χειρισμό; Συνιστάται να προτιμάμε κάποιο πιο μεγαλόσωμη φυλή, όπως το συριακό χάμστερ, το οποίο είναι πιο εύκολο να το πιάσεις. Ένα χάμστερ θα πρέπει να διατηρείται σε ένα κλουβί ευρύχωρο, με σήραγγες και φωλιές για ύπνο, αλλά βεβαιώσου ότι το κλουβί καθαρίζετε εύκολα. Ένα χάμστερ θα επιβιώσει συνήθως για περίπου τρία χρόνια, οπότε σκεφτείτε πώς το παιδί θα αντιμετωπίσει το γεγονός αυτό. Αν πιστεύεις ότι θα χάσει το ενδιαφέρον του για την φροντίδα του χάμστερ, αυτά τα χρόνια μπορεί να φαντάζουν μεγάλο διάστημα, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ μικρό , αν το κατοικίδιο ζώο πεθαίνει, δίνοντας μάλιστα στο παιδί την πρώτη εμπειρία θανάτου. Εκτός αν το παιδί έχει βιώσει την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας ή του φιλικού περιβάλλοντος, η εμπειρία θα είναι αναμφίβολα ενοχλητική. Όμως, μπορεί επίσης να παρέχει την ευκαιρία για ένα σημαντικό μάθημα ζωής.


Gerbils

Σε αντίθεση με τα Hamster, τα Gerbils έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής – περίπου δύο χρόνια. Είναι εύκολα στην διατροφή τους, επειδή έχουν μια συγκεκριμένη δίαιτα παρόμοια με εκείνη των χάμστερ. Τα Gerbils δεν είναι επιθετικά, οπότε μπορούν να πιάνονται, αλλά όμως είναι πολύ γρήγορα, γιαυτό δεν είναι εύκολο να τα κρατήσεις για πολύ. Αυτή η ταχύτητα τους σημαίνει μια μεγάλη δραστηριότητα στο κλουβί, το οποίο θα μπορούσε να κεντρίσει τη περιέργεια του παιδιού. Τα Gerbils είναι πιο ευπρόσβλητα από το περιβάλλον τους από ότι άλλα μικρά ζώα και η υγρασία μπορεί να τους προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, όπως και προβλήματα με τη γούνα τους. Αν πιστεύεις ότι το περιβάλλον σας θα μπορούσε νε είναι πάρα πολύ υγρό για ένα Gerbil, συμβουλέψου ένα Κτηνίατρο.


Κουνέλια
Αυτά τα δημοφιλή κατοικίδια ζώα είναι καλά για τα μικρά παιδιά όσο υπάρχει επίβλεψη από ενήλικα. Τα κουνέλια είναι κατάλληλα γι τα μικρότερα παιδιά, επειδή έχουν συνήθως μια πολύ πιο ήπια και κοινωνική φύση. Ενώ οι μεγαλόσωμες φυλές είναι ιδιαίτερα ήπιες, συνιστάται όλα τα κουνέλια να στειρώνονται για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιθετικότητα (και για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας στα θηλυκά). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν θέλεις να έχεις περισσότερα από ένα κουνέλι στον ίδιο χώρο. Ένα κουνέλι μπορεί να ζήσει 8-12 χρόνια, μπορεί να εκπαιδευτεί να χρησιμοποιεί άμμο και είναι εύκολο στην φροντίδα. Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για να εξασφαλιστεί η υγεία και η ευτυχία του ζώου.


Chinchillas
Τα Chinchillas είναι μια πιο εξωτική επιλογή για τα παιδιά που θέλουν κυρίως να παρακολουθούν αυτά που κάνει το κατοικίδιο ζώο τους, αντί να έχουν άμεση αλληλεπίδραση με αυτό. Παρόλο που είναι ήπια, τα τσιντσιλά, μπορεί να είναι πολύ ευκίνητα και γρήγορα και μπορεί να είναι ακατάλληλα για μικρά παιδιά που δεν είναι σε θέση να τα διαχειριστούν. Σε αντίθεση με άλλα μικρά θηλαστικά, τα τσιντσιλά πρέπει να πλένονται με ένα λουτρό σκόνης αντί για υδατόλουτρο. Θα πρέπει να του διαθέσετε σκόνη (ειδικά σχεδιασμένη για να μιμηθεί τη σκόνη στο μητρικό του περιβάλλον) και να την τοποθετήσετε σε ένα ανθεκτικό μπολ ή βαθύ πιάτο. Ένα τσιντσιλά χρειάζεται λουτρό σκόνης δύο έως τρείς φορές την εβδομάδα. Το κλουβί τους θα πρέπει να είναι πολύ-επίπεδο, ώστε να μπορούν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν. Με διάρκεια ζωής από 12 έως 15 έτη, τα τσιντσιλά έχουν την τάση να ζουν πολύ περισσότερο από άλλα τρωκτικά.

mrzoo.gr