Ticker

15/recent/ticker-posts

Παιδί με Γύψο


Η ανάγκη της εφαρμογής γύψου στα παιδιά είναι συχνή λόγω των συχνών τραυματισμών αλλά και του μεγάλου ποσοστού συντηρητικής, και όχι χειρουργικής αντιμετώπισης των καταγμάτων.

Ο λεγόμενος γύψος μπορεί να είναι γύψινος επίδεσμος, δηλαδή πλήρης  και  κυκλοτερής στο τραυματισμένο μέλος ή να  καλύπτει μόνο τη μία επιφάνεια του μέλους, ραχιαία ή παλαμιαία, οπότε ονομάζεται γυψονάρθηκας ή απλά νάρθηκας.

Ανεξάρτητα από το σημείο του σώματος, η εφαρμογή γίνεται με απλά λόγια ως εξής:

Στο μέλος που πρέπει να γίνει η εφαρμογή τοποθετείται πρώτα η λεγόμενη κάλτσα από μαλακό  ελαστικό ύφασμα και στη συνέχεια ειδικό βαμβάκι κυκλοτερώς. Ακολούθως, εφαρμόζεται η γυψοταινία, αφού βραχεί σε ζεστό νερό. Εάν επιλεγεί η εφαρμογή νάρθηκα, τότε ο γιατρός θα τον φτιάξει από τμήματα γυψοταινίας και στη συνέχεια θα τον εφαρμόσει επάνω στο βαμβάκι, αφού τον βρέξει. Τέλος, επάνω από το νάρθηκα θα εφαρμοστεί ελαστικός επίδεσμος για σταθεροποίηση. Επάνω από τον πλήρη γύψο δε χρειάζεται επίδεσμος.

Εάν επιλεγεί ο λεγόμενος συνθετικός γύψος, η διαδικασία δεν αλλάζει. Όμως, είναι ελαφρύτερος, καθαρότερος  και  πιο καλά ανεκτός.

Το πότε θα επιλεγεί πλήρης γύψος ή νάρθηκας  είναι ιατρική απόφαση. Σε μέλος που υπάρχει οίδημα ή τραύμα επιλέγεται πάντα ο νάρθηκας. Αν φοβόμαστε παρεκτόπιση κατάγματος πρέπει να υπάρχει πλήρης, σταθερός γύψος.

Στο σπίτι με γύψο

Παίρνοντας στο σπίτι ένα παιδί με γύψο τα ερωτήματα είναι πολλά.

Οι οδηγίες προς τους γονείς οφείλουν να είναι απλές, αλλά σαφείς  και να υπάρχει μαζί τους διαρκής και ανοικτή επικοινωνία.

Το παιδί θα πρέπει να μπορεί, κατά κανόνα, να κινεί τα δάκτυλα του είτε του χεριού είτε του ποδιού. Αυτό συμβάλλει στην απορρόφηση του οιδήματος και δείχνει ότι η κυκλοφορία είναι καλή. Το μέλος πρέπει να βρίσκεται στη λεγόμενη ανάρροπο θέση, δηλαδή σχετικά ψηλά και να μην κρέμεται προς τα κάτω γιατί αυτό προκαλεί πόνο λόγω της κυκλοφορικής πίεσης.

Κατά κανόνα, ο πόνος είναι ανύπαρκτος ή μικρός, που περνάει με απλά παυσίπονα.

Εάν είναι επίμονος και έντονος, μπορεί να οφείλεται σε πίεση του γύψου και να χρειάζεται η άμεση αφαίρεσή του. Οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να αγνοούν τον πόνο, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από πρησμένα ή μελανά δάκτυλα. Η εμφάνιση κνησμού, επίσης,  συναντάται συχνά. Ακόμα και τα πιο υποαλλεργικά υλικά κάνουν αντίδραση σε ορισμένα παιδιά.

Σε έντονες καταστάσεις χορηγούνται αντιισταμινικά και φυσικά δεν επιτρέπεται η εισαγωγή ξένων σωμάτων μέσα στο γύψο για ανακούφιση από τον κνησμό. πχ. στυλό, νομίσματα κλπ.

Η καθαριότητα και το μπάνιο θα γίνεται με προσοχή ώστε να μη βραχεί ο γύψος. Εάν γίνει αυτό, ή περάσει μέσα νερό, ίσως χρειαστεί η αντικατάστασή του. Μία μεγάλη σακούλα που θα απομονώσει την περιοχή είναι αρκετή, ενώ στο εμπόριο κυκλοφορούν και πιο ειδικά προστατευτικά.

Οι όποιες δραστηριότητες του παιδιού διακόπτονται. Εάν έχει μπει στο άνω άκρο αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί  να τρέχει ή να γυμνάζεται. Οι οδηγίες του γιατρού όσον αφορά τις δραστηριότητες, την άθληση, τη βάδιση, οφείλουν, για το καλό του παιδιού, να γίνονται σεβαστές, όπως επίσης και το χρονοδιάγραμμα για το κάθε τι.

Αυθαίρετες κινήσεις και πρωτοβουλίες, στο θέμα αυτό, μόνο προβλήματα δημιουργούν.

Όταν έρθει η ευχάριστη στιγμή της αφαίρεσης, όλοι είναι χαρούμενοι! Κανόνες, όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν. Στην αρχή, ανάλογα με το χρόνο ακινησίας, μπορεί να υπάρχει δυσκαμψία, ή πόνος, ή περίεργη αίσθηση στο μέλος. Το παιδί μόνο του θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το μέλος και σιγά σιγά όλα θα είναι όπως πριν. Δεν επιτρέπεται  κάποιος άλλος να επιβάλλει κινήσεις ή να βιάσει την κατάσταση. Κατά κανόνα, η αποκατάσταση είναι πλήρης και απόλυτη χωρίς παρεμβάσεις.

Είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα προσαρμόζονται τα παιδιά στο να φέρουν ένα γύψο, που ακόμα και οι συνήθως αγχωμένοι γονείς εκπλήσσονται!

Εάν ακολουθούνται οι σωστοί κανόνες, η δύσκολη αυτή περίοδος περνάει ομαλά, με τους μικρούς ασθενείς να μετρούν τα “περαστικά” και τις “καρδούλες “που γράφουν οι φίλοι τους πάνω στο γύψο, περιμένοντας τη  μέρα της ελευθερίας τους!

iatriko.gr