ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Οριστικό άνοιγμα για τουρισμό - Κατηγορίες επισκεπτών


Καθοριστικές για τον τουρισμό και τα αεροδρόμια αποφάσεις αναμένεται ότι θα λάβει σήμερα η Κυβέρνηση η οποία παρουσιάζεται αποφασισμένη να επισπεύσει τη λειτουργία των αεροδρομίων και την επανέναρξη των πτήσεων προκειμένου να προλάβει η Κύπρος τη νέα τουριστική περίοδο και να μετριάσει έτσι τις απώλειες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται ότι θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του ενώ η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή κλήθηκε να ετοιμάσει σε χρόνο τις θέσεις της και να διαχωρίσει τις 20 χώρες που τέθηκαν ενώπιον της σε δύο κατηγορίες.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο επαναλειτουργίας των αεροδρομίων, η 9η Ιουνίου φαίνεται ότι έχει οριστικοποιηθεί ενώ για την επανέναρξη των πτήσεων, υπάρχουν όπως πληροφορούμαστε διαφορετικές απόψεις μεταξύ των διαφόρων υπουργείων αφού κάποια, περισσότερο εμπλεκόμενα τάσσονται υπέρ της άρσης της απαγόρευσης στις 20 Ιουνίου και κάποια άλλα υποστηρίζουν ότι θα ήταν πιο σωστό να οριστεί η 1η Ιουλίου.
Κατά τη σημερινή συνεδρίασή του το Υπουργικό Συβούλιο ενδεχομένως να μελετήσει και το θέμα της επαναλειτουργίας των αεροδρομίων, η οποία φυσικά θα εξαρτηθεί από την ημερομηνία που θα καθοριστεί τελικά για την επανέναρξη των πτήσεων.
Επίσης, στις αποφάσεις θα περιλαμβάνεται κατά πάσα πιθανότητα και ο τερματισμός του μέτρου της καραντίνας, της υποχρεωτικής δηλαδή απομόνωσης στην οποία τίθενται όλα τα άτομα που φθάνουν στην Κύπρο με τις ναυλωμένες πτήσεις επαναπατρισμού. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή ενδεχομένως να έχει άμεση εφαρμογή.

Πάντως και σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των πτήσεων και την άρση της απαγόρευσης εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία πολιτών άλλων Κρατών οι επιστήμονες κλήθηκαν να διαχωρίσουν τις χώρες που περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο, σε χώρες στις οποίες η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν επιτρέπει πιο «χαλαρούς» περιορισμούς και τις χώρες οι οποίες θεωρούνται ακόμα, βάσει των επιδημιολογικών τους δεδομένων, περισσότερο επικίνδυνες.

Στη βάση αυτού του διαχωρισμού:
⦁ Για την πρώτη κατηγορία, δηλαδή των σχετικά «ακίνδυνων» χωρών, οι επιβάτες που θα φθάνουν στην Κύπρο δεν θα πρέπει να διαθέτουν κανένα πιστοποιητικό για τον κορωνοϊό. Στις χώρες φαίνεται να περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Μάλτα, το Ισραήλ και ενδεχομένως και η Αυστρία.
⦁ Στη δεύτερη κατηγορία θα περιλαμβάνονται πιο επικίνδυνες χώρες και στην περίπτωση αυτή οι επιβάτες που θα φθάνουν στην Κύπρο θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό για τον κορωνοϊό το οποίο θα εκδίδεται από συγκεκριμένα αναγνωρισμένα από το Κράτος εργαστήρια. Τα εργαστήρια θα καθοριστούν από τα συγκεκριμένα Κράτη με τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνάψει διακρατική συμφωνία.
Οι τουρίστες που θα φθάνουν στην Κύπρο
⦁ Θα πρέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, να συμπληρώνουν έντυπο στο οποίο θα αναφέρουν εάν έχουν ταξιδέψει με οποιοδήποτε μέσο τις προηγούμενες δύο εβδομάδες σε άλλη χώρα αλλά και τη χώρα από την οποία άρχισαν τον ταξίδι τους με προορισμό την Κύπρο.
⦁ Επιπρόσθετα και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι τουρίστες θα καλούνται να υπογράψουν έντυπο με το οποίο θα δηλώνουν ότι δεν θα έχουν καμία απαίτηση για αποζημιώσεις είτε από την Κυπριακή Δημοκρατία, είτε από το ξενοδοχείο στο οποίο θα διαμένουν σε περίπτωση που προσβληθούν από κορωνοϊό.

Η Κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμα στο κατά πόσον οι επιβάτες θα πρέπει να ελέγχονται από τις αεροπορικές εταιρείες πριν την επιβίβαση τους στο αεροπλάνο για το αν έχουν στην κατοχή τους τα απαραίτητα πιστοποιητικά ή για το αν οι ίδιοι οι επιβάτες θα είναι υπεύθυνοι για να τα παρουσιάσουν στις αρμόδιες κυπριακές Αρχές κατά την άφιξή τους στο νησί. Και για τις δύο περιπτώσεις βεβαίως φαίνεται να προκύπτουν κάποιοι προβληματισμοί, αφού σε περίπτωση που η ευθύνη βαραίνει τις αεροπορικές εταιρείες, υπάρχει το ενδεχόμενο η Κύπρος να μην θεωρείται ως ένας εύκολα «προσβάσιμος» προορισμός. Από την άλλη, εάν η ευθύνη βαραίνει τον ταξιδιώτη, θα προκύπτουν προβλήματα για την επιστροφή στη χώρα του σε περίπτωση που δεν κατέχει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα. Τα συγκεκριμένα ζητήματα βεβαίως μελετώνται εδώ και μέρες από τα αρμόδια υπουργεία, με στόχο να εξευρεθούν λύσεις.
Σε κάθε περίπτωση και για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων, στα αεροδρόμια θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι θερμικές κάμερες ενώ οι επιβάτες θα περνούν από τον απαραίτητο έλεγχο. Από έλεγχο θα περνούν και οι επιβάτες οι οποίοι θα αναχωρούν από την Κύπρο.
Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, η λειτουργία τους θα επιτρέπεται μόνο εάν εφαρμόζουν όλες τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα που θα εκδοθούν από το υπουργείο Υγείας. Αρχικά είχε τεθεί προς συζήτηση η λειτουργία ξενοδοχείων «καραντίνας» στα οποία θα μεταφέρονταν οι τουρίστες οι οποίοι θα παρουσιάζουν συμπτώματα ή θα επιβεβαιώνονται ως κρούσματα κορωνοϊού. Ωστόσο, η πρόταση αυτή μάλλον απορρίπτεται αφού κρούσματα σε ξενοδοχεία ενδεχομένως να εντοπιστούν και να αφορούν μέλη του προσωπικού.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, στο πρώτο στάδιο της επανέναρξης των πτήσεων είναι γνωστή η συνεννόηση των Κυβερνήσεων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Αυτή η συνεννόηση, είπε, «ενδέχεται να επεκταθεί, συμπεριλαμβάνοντας και άλλες χώρες, όπως η Μάλτα, η Αυστρία και χώρες της Βαλτικής που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά δεδομένα».
Για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, ο κ. Καραγιάννης εκτίμησε ότι ενδέχεται να παρουσιάσουν μια πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα ακόμη και εντός Ιουλίου και επομένως είναι πιθανό να υπάρξει τουριστικό ρεύμα, τόσο από, όσο και προς την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι αν τηρούνται από τους πελάτες οι αποστάσεις κατά τη διάρκεια του προγεύματος ή του μεσημεριανού, τότε δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος. Αν υπάρξει ύποπτο κρούσμα σε ξενοδοχείο, τότε αυτό θα μεταφερθεί σε άλλο ξενοδοχείο που θα λειτουργεί ως ξενοδοχείο καραντίνας, συμπλήρωσε.


philenews.com