ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ] [bleft]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ] [bsummary]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ] [threecolumns]

ΚΟΣΜΟΣ

[ΚΟΣΜΟΣ] [bleft]

Βραβείο σε 15χρονο που εμπνεύστηκε από τον Πικάσο-Η «Κυπρέρνικα» και η εισβολή


«Μέσα από τον πίνακα, ήθελα να δείξω το χάος που επικρατούσε κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την απόγνωση των προσφύγων και τον διωγμό τους». Έτσι περιγράφει τον πίνακά του ο μαθητής της Α' Λυκείου, Κυριάκος Γιαλλουρίδης, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει το πρώτο βραβείο στο Μαθητικό Διαγωνισμό «Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες».
Ένα φυλλάδιο για την έκθεση «Ειρήνη-πόλεμος» με μια φωτογραφία της «Γκουέρνικα» του Πικάσο, ήταν η αφορμή για να γεννηθεί η ιδέα για τον πίνακα του Κυριάκου. Η «Κυπρέρνικα» δύο εβδομάδες αργότερα, με τη βοήθεια της φιλολόγου και της καθηγήτριας τέχνης του, παίρνει σάρκα και οστά και του δίνει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό του Λυκείου Σερρών.

«Ο Πικάσο ζωγράφισε την Γκουέρνικα για να δείξει τον πανικό των ανθρώπων της Ισπανίας, μετά τους βομβαρδισμούς στην πόλη. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι παρόμοιο, αλλά αντί να απεικονίζει τους βομβαρδισμούς στην Ισπανία, να απεικονίζει την τουρκική εισβολή και το διωγμό των προσφύγων από τα σπίτια τους», αναφέρει στον REPORTER ο Κυριάκος.

Ο ίδιος, ερωτηθείς για ποιο λόγο επέλεξε την πτυχή της τουρκικής εισβολής, ανέφερε πως το έκανε επειδή και οι δύο γονείς του είναι πρόσφυγες. Όπως είπε μεγαλώνοντας άκουσε αρκετές ιστορίες από τον παππού και τη γιαγιά, για τις μαύρες ημέρες της εισβολής και για τα συναισθήματα τους καθώς έφευγαν από το σπίτι τους.

Είχε δημιουργηθεί ακόμη ένας πίνακας για το διαγωνισμό
Ο Κυριάκος δεν είχε ετοιμάσει μόνο ένα πίνακα για το διαγωνισμό. Είχε ετοιμαστεί ακόμη ένας, αλλά τελικά κέρδισε το «Κυπρέρνικα».

«Ο δεύτερος πίνακας ήταν στην ίδια σύνθεση με τον πίνακα που εστάλη στον διαγωνισμό, αλλά ήταν πιο ρεαλιστικός, με κανονικά πρόσωπα και έγχρωμος. Επιλέξαμε να στείλουμε το “Κυπρέρνικα” επειδή συμφωνήσαμε και οι τρεις πως στο μαυρόασπρο φαίνεται περισσότερο το δράμα και το χαρακτηριστικό χάος που επικρατούσε στην εισβολή».

Το «Κυπρέρνικα», όπως και η «Γκουέρνικα» του Πάμπλο Πικάσο (1937), μέσα από τη ζωγραφική σύνθεση των σπαρακτικών ανθρώπινων μορφών και την κυριαρχία του μαύρου, του γκρίζου και του λευκού, παρουσιάζει τη χαώδη κατάσταση στην Κύπρο, μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Απεικονίζει τον πόνο, την πίκρα, το πένθος των ανθρώπων, αλλά, παράλληλα, προβάλλει την ελπίδα για τη ζωή και το μέλλον, καθώς και για την επούλωση των τραυμάτων της ψυχής των ανθρώπων.

«Η ελπίδα θα επιστρέψει»
Ο Κυριάκος, μέσα από τον πίνακά του, θέλησε να στείλει το μήνυμα πως μετά τον πόνο της εισβολής και όλα όσα πέρασαν οι πρόσφυγες, αλλά και οι οικογένειες των αγνοούμενων, κάποτε θα έρθει η ειρήνη.

«Κάποτε θα έρθει η ελπίδα για την επανένωση και οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους».

Ο Μαθητικός Διαγωνισμός «Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες»
Ο Μαθητικός διαγωνισμός «Κύπρος-Ελπίδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες» είναι ένας διαγωνισμός που διοργανώνει κάθε χρόνο το Λύκειο Σερρών στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός αφορά σε διάφορα θέματα, όπως ιστορία, πολιτισμός κ.α. που έχουν σχέση με τις δύο χώρες.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών και τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να αποτελέσει εκπαιδευτική «γέφυρα» ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια και να ενδυναμώσει τη συνεργασία και την επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις μαθητικές κοινότητες του Ελληνισμού.
*Η «Γκουέρνικα» του Πικάσο

.reporter.com.cy
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ

[ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ] [grids]

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

[ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ] [threecolumns]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ] [list]

ΚΥΠΡΟΣ

[ΚΥΠΡΟΣ] [bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ] [grids]

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

[ΠΑΙΔΙ] [list]

ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

[ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ] [bsummary]

ΓΕΥΣΕΙΣ

[ΓΕΥΣΕΙΣ] [twocolumns]

ΓΛΥΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

[ΓΛΥΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ] [threecolumns]

ΕΠΙΣΤΗΜΗ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

[ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ] [bleft]

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

[ΤΑΞΙΔΙ] [grids]

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

[ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ] [list]