Ticker

15/recent/ticker-posts

Πως να γίνετε ο αρχηγός της αγέλης


Το άρθρο "Γιατί ο σκύλος μου είναι επιθετικός προς τους ανθρώπους;" ερευνά τους κανόνες που διέπουν την ιεραρχία της φυλής και πώς η αστάθεια αυτής μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα για ιεραρχία. 

Αυτό το άρθρο προτείνει θετική δράση που μπορείτε να λάβετε για να καθιερώσετε τον εαυτό σας αρχηγό της αγέλης και να φέρετε την αρμονία μέσα σε αυτή. Για το σκύλο σας, όλα τα μέλη της οικογένεια σας ανήκουν στην ίδια αγέλη με εκείνον. Για τη ευημερία όλων σας λοιπόν, είναι απαραίτητο ο σκύλος σας να καταλάβει από την πρώτη στιγμή ότι η θέση του ανήκει στο κατώτατο σκαλοπάτι της ιεραρχίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα συμμορφώνεται στις εντολές σας και γενικά θα έχει καλύτερη συμπεριφορά και ως συνέπεια, θα τον περιλαμβάνετε με ευχαρίστηση στις οικογενειακές δραστηριότητες.

Το να καθιερώσετε τον εαυτό σας αρχηγό της αγέλης βοηθάει να ενισχύσετε τις βαθμίδες της ιεραρχίας και να διασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία της αγέλης σας. Παρά τη γενική αντίληψη, ένας τρόπος να πετύχετε αυτό δεν είναι εκφοβίζοντας το σκύλο σας. Το να είστε αρχηγός της αγέλης σημαίνει το να παίρνετε την ευθύνη για τις αποφάσεις που την αφορούν, να την προστατεύετε και να προσπαθείτε να αποφεύγονται ή να λύνονται δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχουν αρκετές ενέργειες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε για να καθιερώσετε τον εαυτό σας αρχηγό της αγέλης. Είναι σημαντικό να τις πραγματοποιήσετε όσο νωρίτερα γίνεται, ιδανικά όταν ο σκύλος σας είναι ακόμα κουτάβι. Ίσως δε χρειαστεί να λάβετε όλα τα μέτρα που περιγράφονται παρακάτω αλλά πρέπει να είστε συνεπείς σε αυτά που επιβάλλετε.

Σε παιχνίδια δύναμης (π.χ. .διελκυστίνδα) να βεβαιώνεστε ότι κερδίζετε περισσότερες φορές από όσες χάνετε. Αυτό στέλνει το μήνυμα ότι είστε το πιο ισχυρό μέλος της αγέλης.

Όταν παίζετε παιχνίδια κτήσης και κυνηγιού, να χρησιμοποιείτε παιχνίδια που μπορείτε να απομακρύνετε από το σκύλο σας στο τέλος. Ο σκύλος σας έτσι θα συσχετίσει την κτήση προνομιακών αντικειμένων με τη δική σας θέση στην υψηλή βαθμίδα. Το να πάρετε τα παιχνίδια από το σκύλο σας στο τέλος του παιχνιδιού στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν κατέχει αυτός τα αντικείμενα.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, διδάξτε το σκύλο σας να αποδεσμεύει τα παιχνίδια του όταν του το ζητάτε. Έτσι, θα ενισχύσετε την αντίληψη ότι εσείς είστε ο ιδιοκτήτης του αντικειμένου και ότι μπορείτε να το πάρετε πίσω ανά πάσα στιγμή.

Σταματήστε να παίζετε και απομακρύνετε το αντικείμενο του παιχνιδιού αμέσως, αν ο σκύλος σας αγγίξει το χέρι σας με τα δόντια του ή αρχίσει να γρυλίζει επιθετικά ή γίνει υπερβολικά ενθουσιώδης.

Οι σκύλοι που κυριαρχούν έχουν πάντα τις καλύτερες θέσεις για ύπνο, συνήθως σε ψηλότερο επίπεδο από την υπόλοιπη αγέλη. Ενισχύστε το κύρος σας και μην αφήνετε το σκύλο σας να κοιμάται στο κρεβάτι ή τα έπιπλά σας.

Οι είσοδοι των σπιτιών αντιπροσωπεύουν νέες περιοχές. Μην επιτρέπετε στο σκύλο σας να περνάει μια πόρτα πριν από εσάς.

Ορίστε συγκεκριμένες περιοχές του σπιτιού σας απαγορευμένες για το σκύλο σας. Το να εισέρχεται ο σκύλος σας μέσα σε αυτές, θα πρέπει να αποτελεί προνόμιο και όχι δικαίωμα.

Ο σκύλος σας θα πρέπει να γνωρίζει ότι εσείς είστε ο ιδιοκτήτης όλων των χώρων του σπιτιού και της αυλής σας. Αν είναι ξαπλωμένος μέσα στη μέση, ζητήστε του ευγενικά να κάνει πιο πέρα και μην περπατάτε γύρω του ή από πάνω του για να περάσετε.

Τα μέλη της αγέλης που βρίσκονται στην υψηλότερη βαθμίδα τρώνε πρώτα, γι’ αυτό να βεβαιώνεστε ότι ο σκύλος σας τρώει μετά από εσάς και να ΜΗΝ τον κερνάτε όσο τρώτε εσείς. Έτσι, όχι μόνο ο σκύλος σας αποθαρρύνεται από το να βουτάει μεζέδες αλλά επίσης ενισχύεται το γεγονός ότι εκείνος τρώει μόνο μετά από εσάς.

Μην ανταποκρίνεστε πάντα στις παρακλήσεις του σκύλου σας για προσοχή. Ο αρχηγός της αγέλης θα αποφασίζει για την περιποίηση και το κανάκεμα του ζώου. Περιστασιακά λοιπόν, να είστε αδιάφοροι στις προσπάθειες του σκύλου σας να αποσπάσει προσοχή. Μην τον αποπαίρνετε, απλά αγνοήστε τον και μην του μιλάτε.

Ποτέ μην επιτρέψετε στο σκύλο σας να αποκτήσει περισσότερο θάρρος από το αρμόζον. Έτσι, για παράδειγμα, όταν βάζει τα πόδια του πάνω στους ώμους σας, απομακρυνθείτε και αγνοήστε τον.

Πάντα να είστε συνεπείς στη συμπεριφορά σας με το πέρασμα του χρόνου. Ο σκύλος σας θα αντιληφθεί τις τυχόν διαφορές σε αυτή και θα τις ερμηνεύσει ως αδυναμία εκ’ μέρους σας.

Πάντα να είστε συνεπείς στη συμπεριφορά σας όπου και αν βρίσκεστε, είτε μέσα στο σπίτι, είτε έξω από αυτό.

Τελικά και πιο σημαντικά, κάθε μέλος της οικογένειας σας πρέπει να ακολουθεί τις τακτικές που έχετε συμφωνήσει μεταξύ σας, έτσι ώστε ο σκύλος σας να εμπεδώσει ότι όλοι εσείς στην οικογένεια είστε πιο σημαντικοί από τον ίδιο.

Θα υπάρξουν περιπτώσεις που ο σκύλος σας θα προκαλέσει την εξουσία σας. Θυμηθείτε, δε χρειάζεται να τιμωρήσετε σωματικά το σκύλο σας για να καταστείλετε τέτοιες "ανταρσίες". Η γλώσσα του σώματός σας και οι εκφράσεις του προσώπου σας είναι πολύ ισχυρά εργαλεία.


pet4u.gr