ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ] [bleft]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ] [bsummary]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ] [threecolumns]

ΚΟΣΜΟΣ

[ΚΟΣΜΟΣ] [bleft]

1985: Σκόρπισε το θάνατο “τυφλωμένος” από το αλκοόλ


Το έγκλημα του 50χρονου αγρότη Παντελή Μπιζώνη «στοιχειώνει» ακόμη και σήμερα την Παλιά Βίγλα Άρτας, ένα μικρό χωριό στον Αμβρακικό με 400 κατοίκους. Οι διαφορές που είχε με κάποιον συγχωριανό του ήταν η αιτία και ένα κέρασμα στο καφενείο έγινε η αφορμή για να αιματοκυλήσει το χωριό, σκοτώνοντας έξι άτομα, «τυφλωμένος» από το αλκοόλ.
Όταν περικυκλώθηκε από τους αστυνομικούς και κατάλαβε ότι δεν υπήρχε οδός διαφυγής, πέταξε το δίκαννο και παραδόθηκε. Και όταν η επήρεια του αλκοόλ στο αίμα του άρχισε να περνάει, έκλαιγε και δήλωνε πικρά μετανιωμένος. Όμως έξι οικογένειες, κάποιες απ’ αυτές συγγενικές του, είχαν βυθιστεί στο πένθος από το δικό του φονικό όπλο.

Εκείνη τη μοιραία ημέρα, 15 Μαρτίου 1985, ο Μπιζώνης έπινε ούζο από το απόγευμα. Ήταν ήδη ζαλισμένος, όπως είπαν αργότερα αυτοί που βρέθηκαν στο δολοφονικό του διάβα, όταν αργά το βράδυ πήγε στο καφενείο του 40χρονου Ναπολέοντα Ευστρατίου. Χαιρέτησε τον ιδιοκτήτη και τους έξι θαμώνες που είχαν απομείνει εκείνη την ώρα και έκανε να καθίσει.

«Έλα να σε κεράσω ένα ποτήρι», του είπε ο 28χρονος Σπύρος Τζώρας. Όμως ο Μπιζώνης θεώρησε τα λόγια του προσβολή. Όπως θα πει αργότερα στους αστυνομικούς, ο νεαρός συγχωριανός του είχε προθυμοποιηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν να τον κεράσει, αλλά ξέχασε να πληρώσει, με αποτέλεσμα να εκτεθεί αυτός στον καφετζή. Αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες και λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια. Ο ιδιοκτήτης μπήκε στη μέση και ο 50χρονος αγρότης έφυγε από το καφενείο.

Ο Ευστρατίου μάζευε σιγά – σιγά ποτήρια και πιάτα, καθώς κόντευαν μεσάνυχτα. Ήδη το επεισόδιο είχε ξεχαστεί. Για τον Μπιζώνη όμως δεν είχε λήξει. Πήγε στο σπίτι του, πήρε την επαναληπτική καραμπίνα και λίγα λεπτά αργότερα εισέβαλε στο καφενείο. Χωρίς να πει κουβέντα άρχισε να σέρνει το χορό του θανάτου. Πυροβόλησε πρώτα τη λάμπα του καφενείου και στη συνέχεια έστρεψε το όπλο στους θαμώνες. Ο 52χρονος Σπύρος Τζώρας ήταν το πρώτο του θύμα. Ακολούθησε ο ιδιοκτήτης του καφενείου, που προσπάθησε να τον σταματήσει.

Αμέσως μετά σημάδεψε τον 40χρονο Λευτέρη Μπιζώνη και τον έριξε και αυτόν νεκρό. Ο άνθρωπος που ήταν, όπως φάνηκε, ο στόχος του 50χρονου αγρότη, με τον οποίο είχαν τσακωθεί για το κέρασμα, ήταν αυτός που, αν και ελαφρά τραυματισμένος από τα σκάγια, αφόπλισε τον δράστη και τον έτρεψε σε φυγή. Συγκλονισμένος ειδοποίησε την Αστυνομία, καθώς οι τρεις συγχωριανοί του, με τους οποίους λίγη ώρα πριν έπιναν και γελούσαν, κείτονταν νεκροί στο δάπεδο.

Όμως το μακελειό δεν είχε πάρει τέλος. Ο Μπιζώνης πήγε ξανά στο σπίτι του, πήρε ένα δίκαννο και μια χούφτα φυσίγγια και πήρε τους δρόμους. Στο μεταξύ οι χωριανοί είχαν βγει από τα σπίτια τους αναστατωμένοι και όσοι βρέθηκαν στο δρόμο του πλήρωσαν με τη ζωή τους το δολοφονικό του αμόκ. Ο 70χρονος Βασίλης Μπιζώνης και η σύζυγός του Παναγιώτα 65 χρόνων, που είχαν βγει στην αυλή του σπιτιού τους για να ρωτήσουν τι είχε συμβεί, έπεσαν νεκροί. Τελευταίο θύμα ήταν η 52χρονη μητέρα του Σταύρου Τζώρα, Αφροδίτη.

Ο Μπιζώνης είχε πάρει το δρόμο που βγαίνει από το χωριό, όταν έφτασαν οι αστυνομικοί. Τον περικύκλωσαν και δεν είχε άλλη επιλογή. Πέταξε το δίκαννο και παραδόθηκε. Για κάθε ενδεχόμενο η σύζυγός του φυγαδεύτηκε από το χωριό, αλλά ο πόνος που είχε σκορπίσει ο άνδρας της ήταν τόσο μεγάλος, που κανείς δεν σκεφτόταν εκείνες τις ώρες τα αντίποινα. Τα τέσσερα παιδιά του 50χρονου αγρότη, που του είχαν χαρίσει έντεκα εγγόνια, έμαθαν αργότερα το μακελειό που είχε προκαλέσει και δεν είχαν εξήγηση. Ούτε, βέβαια, και ο ίδιος ο δράστης. «Δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου», θα πει την επόμενη ημέρα, νηφάλιος πλέον, στον εισαγγελέα. «Δεν μπορώ να χωνέψω αυτό που έκανα. Είμαι καλός οικογενειάρχης, δεν πείραξα ποτέ κανέναν. Αυτό το καταραμένο το ποτό…». Ο Παντελής Μπιζώνης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για καθεμιά από τις ζωές που είχε αφαιρέσει. Πέθανε στη φυλακή το 2010.


astinomiko.gr/
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ

[ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ] [grids]

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

[ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ] [threecolumns]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ] [list]

ΚΥΠΡΟΣ

[ΚΥΠΡΟΣ] [bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ] [grids]

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

[ΠΑΙΔΙ] [list]

ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

[ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ] [bsummary]

ΓΕΥΣΕΙΣ

[ΓΕΥΣΕΙΣ] [twocolumns]

ΓΛΥΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

[ΓΛΥΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ] [threecolumns]

ΕΠΙΣΤΗΜΗ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

[ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ] [bleft]

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

[ΤΑΞΙΔΙ] [grids]

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

[ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ] [list]