ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Δικαστική απόφαση: Πρόστιμο και προσωποκράτηση στους γονείς όταν τα παιδιά κάνουν φασαρία


Εφετείο έκανε τελεσίδικα δεκτή την αγωγή γειτόνων για τη φασαρία που προκαλούν τα παιδιά πολύτεκνης οικογένειας σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.

Δικαστική απόφαση: Πρόστιμο και προσωποκράτηση στους γονείς όταν τα παιδιά κάνουν φασαρία
Το δευτεροβάθμιο Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε ένα ζευγάρι για τη φασαρία που προκαλούσαν τα παιδιά πολύτεκνης οικογένειας σε γειτονικό διαμέρισμα πολυκατοικίας, στην περιοχή του Φαλήρου. Επικύρωσε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, με την επικείμενη επιβολή χρηματικής ποινής και προσωπικής κράτησης σε περίπτωση διατάραξης της κοινής ησυχίας, που εκδόθηκε πριν από έναν χρόνο προκαλώντας θύελλα συζητήσεων.

Η ιδιοκτήτρια ενός διαμερίσματος που βρίσκεται στον 3ο όροφο πολυκατοικίας και χρησιμοποιεί ως οικογενειακή στέγη, από κοινού με το σύζυγό της, υπέβαλε αγωγή κατά του ιδιοκτήτη αλλού διαμερίσματος, που βρίσκεται στον 4ο όροφο της ίδιας οικοδομής, το οποίο χρησιμοποιεί ως οικογενειακή στέγη από κοινού με τη σύζυγό του και τα τέκνα τους (δίδυμα ηλικίας 5 ετών και άλλα δύο παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών, τον Δεκέμβριο 2017).

Η οικογένεια του πάνω ορόφου «αψηφώντας τους σχετικούς κανόνες περί τήρησης των όρων κοινής ησυχίας και της εύρυθμης λειτουργίας της οικοδομής, με τον υπερβολικό θόρυβο που προκαλούν τα ανήλικα τέκνα τους, αλλά και οι ίδιοι, καθιστούν ανυπόφορη τη διαβίωση των εναγόντων κατά παράβαση του κανονισμού της πολυκατοικίας», όπως αναφέρεται στην αγωγή. Σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, απαγορεύεται στους ιδιοκτήτες όλων των διαμερισμάτων η πρόκληση υπερβολικών θορύβων που διαταράσσουν την ησυχία των λοιπών συνιδιοκτητών.

Το πρωτοβάθμιο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με απόφαση που εκδόθηκε στα τέλη του 2018, υποχρέωσε τον εναγόμενο να παύσει να προκαλεί υπερβολικούς θορύβους στο διαμέρισμά του. Και να μην παραβλέπει τον κανονισμό της πολυκατοικίας στο μέλλον, απειλώντας τον με προσωπική κράτηση διαρκείας ενός μηνός και χρηματική ποινή ύψους 300 ευρώ για κάθε παραβίαση της απόφασης. Ο πολύτεκνος πατέρας, όμως, υπέβαλε έφεση ζητώντας να απορριφθεί η εναντίον του αγωγή.

Έπαιζαν ποδόσφαιρο στο διαμέρισμα
Στην δικαστική απόφαση του Εφετείου αναγράφεται ότι «αποδείχτηκε περαιτέρω ότι ο εναγόμενος και η οικογένειά του παραβιάζουν τις προαναφερθείσες διατάξεις του κανονισμού πολυκατοικίας, αφού αυτός και η οικογένειά του και κυρίως τα ανήλικα τέκνα του προκαλούν καθημερινά υπερβολικούς θορύβους που παραβλέπουν τη χρήση του ευρισκόμενου κάτω από αυτούς διαμερίσματος της ενάγουσας και συγκεκριμένα διαταράξουν σοβαρά την ησυχία της». Ελήφθησαν υπόψη η κατάθεση μάρτυρα η οποία κατοικεί στον τρίτο όροφο της ίδιας οικοδομής δίπλα από το διαμέρισμα της ενάγουσας και έχει άμεση αντίληψη, καθώς και τα δελτία συμβάντων του Αστυνομικού Τμήματος Τούμπας- Τριανδρίας όπου έγιναν σχετικές καταγγελίες.

Ακόμη αναφέρεται ότι «οι παραπάνω θόρυβοι οι οποίοι προέρχονται κυρίως από ποδοβολητά των ανηλίκων που, φορώντας τα παπούτσια τους, παίζουν ακόμη και ποδόσφαιρο με τον εναγόμενο πατέρα τους μέσα στο διαμέρισμα, αλλά και από το σύρσιμο επίπλων, πέταγμα αντικειμένων στο πάτωμα και φωνασκίες, τις καθημερινές συνήθως μετά τις 15:00 και τα Σαββατοκύριακα όλες σχεδόν τις ώρες της ημέρας, υπερβαίνουν κατά πολύ το φυσιολογικό και ανοιχτό όριο θορύβου από την συγκατοίκηση σε μία πολυκατοικία, ακόμη και συνυπολογίζοντας τους θορύβους από το εξωτερικό περιβάλλον μιας πολυσύχναστης περιοχής, όπως αυτή που βρίσκονται τα διαμερίσματα των διαδίκων».

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι οι θόρυβοι των ανηλίκων «δημιουργούνται από την έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου και επαρκούς εποπτείας σε αυτά εκ μέρους του εναγόμενου πατέρα τους που όφειλε, προκειμένου να είναι συνεπής στην υποχρέωση του ως συνιδιοκτήτη και ενοίκου της πολυκατοικίας για την μη λειτουργία προβλημάτων στην διαβίωση των άλλων ενοίκων». Σύμφωνα με την απόφαση, ο πατέρας πρέπει «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και προνοητικός στο ζήτημα αυτό, ακριβώς λόγω της ύπαρξης τεσσάρων ανηλίκων σε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας, έκτασης μόλις 80 τετραγωνικών μέτρων».

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, «ο εναγόμενος βέβαια υποστηρίζει ότι τα ανήλικα τέκνα του απουσιάζουν από το διαμέρισμα τις περισσότερες ώρες της ημέρας λόγω των δραστηριοτήτων τους - σχολικών και εξωσχολικών - όμως από τη συνολική εκτίμηση των προσκομιζόμενων από αυτόν βεβαιώσεων για τις δραστηριότητες των τέκνων του και των λοιπών αποδεικτικών μέσων προέκυψε ότι σχεδόν πάντοτε βρίσκεται κάποιο ανήλικο στο διαμέρισμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι υπερβολικοί θόρυβοι που προαναφέρθηκαν». Η απόφαση εκδόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2019.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Σερέφας επεσήμανε στο GRTimes ότι «η απόφαση αυτή, η οποία είναι τελεσίδικη, δικαιώνει την ενάγουσα-ιδιοκτήτρια ώστε να μπορεί να απολαμβάνει την ηρεμία στην ιδιοκτησία της. Το δικαστήριο έκρινε μέχρι ποιου σημείου είναι ανεκτοί οι θόρυβοι από τη συνήθη χρήση και τα όρια αυτά τα ξεπέρασε, με τη συμπεριφορά της, η εναγόμενη οικογένεια». Ακόμη σημείωσε ότι «αν παραβούν τα όρια της απόφασης θα ασκηθεί νέα αγωγή περί καταδίκης στη χρηματική ποινή των 300 ευρώ και της προσωπικής κράτησης διάρκειας ενός μηνός για κάθε παραβίαση».


ant1news.gr