Ticker

15/recent/ticker-posts

1974: “Να πάω φυλακή να ησυχάσω…”


Η Ευαγγελία Τσακμάκη ήταν μια δυναμική γυναίκα από την Χρυσούπολη Καβάλας που είχε κάνει τέσσερα παιδιά. Για χάρη τους έκανε στην άκρη την οργή της για την συμπεριφορά του συζύγου της Δημήτρη, που στα 33 χρόνια του γάμου τους, έπινε σχεδόν καθημερινά και ξεσπούσε πάνω της. Επέστρεφε στο σπίτι μεθυσμένος, την έβριζε, την πρόσβαλε και την κατηγορούσε ότι ξενοκοιτούσε άλλους άνδρες.

Τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων του 1974 η υπομονή της 57χρονης γυναίκας εξαντλήθηκε. Ο άνδρας της έλειπε από νωρίς. Γύρισε στο σπίτι αργά τη νύχτα, τύφλα στο μεθύσι, ανοίγοντας την πόρτα με κλωτσιές και άρχισε πάλι τα ίδια. Τότε η γυναίκα τον έσπρωξε με δύναμη και όταν έπεσε στο πάτωμα, πήρε ένα μαντήλι και το έκανε βρόχο γύρω από το λαιμό του, μέχρι που έμεινε ασάλευτος. Μετά ειδοποίησε ένα γείτονα και περίμενε με βλέμμα θολό να έρθει η Χωροφυλακή να την συλλάβει. «Καλύτερα να πάω φυλακή πέντε – δέκα χρόνια να ησυχάσω», ήταν οι πρώτες της κουβέντες…

Πλησίαζαν μεσάνυχτα, όταν η 57χρονη Ευαγγελία Τσακμάκη βγήκε από το σπίτι της, στην οδό Καβάλας 28 στην Χρυσούπολη και πήγε στο γείτονά της Γιάννη Θεοφάνη. «Πάρε τηλέφωνο την Χωροφυλακή, σκότωσα τον άνδρα μου», του είπε. Πράγματι οι αξιωματικοί που έφτασαν λίγο αργότερα βρήκαν τον 59χρονο αγρότη Δημήτρη Τσακμάκη νεκρό, με το μαντήλι τυλιγμένο γύρω από το λαιμό και τη σύζυγό του να τους περιμένει. Είχε γράψει τον δραματικό επίλογο μιας βασανισμένης ζωής, όπως είπε με πίκρα.

Στο τμήμα διηγήθηκε με λεπτομέρειες τα χρόνια του γάμου της και όλα όσα την οδήγησαν στο έγκλημα. «Έπινε από το πρωί έως το βράδυ», είπε. «Ο μεγάλος μας γιος του έκανε συστάσεις ανήμερα των Χριστουγέννων να σταματήσει το ποτό, γιατί μας έκανε ρεζίλι σε όλο τον κόσμο. Όμως την επόμενη κιόλας ημέρα επέστρεψε πάλι μεθυσμένος, με ξύπνησε με κλοτσιές και άρχισε να με βρίζει. Του είπα να πάμε στην κουζίνα να συζητήσουμε, για να μην ξυπνήσουμε την κόρη μας τη Μαρία, που κοιμόταν στο δωμάτιό της και δεν είχε καταλάβει τίποτα. Εκείνος συνέχιζε να με βρίζει και να με χτυπάει. Δεν μπορούσα πλέον να αντέξω την συμπεριφορά του. Κάποια στιγμή τον έσπρωξα και όπως έπεσε στο πάτωμα, πήρα ένα μαντήλι και το έσφιξα γύρω από το λαιμό του».

Το ζευγάρι ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας από μεγάλο έρωτα. Μάλιστα ο Δημήτρης έκλεψε την Ευαγγελία, επειδή οι γονείς της δεν συμφωνούσαν με αυτό το γάμο. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά, όμως τα προβλήματα στη σχέση τους έβγαιναν συχνά στην επιφάνεια. Είχαν ήδη παντρέψει τα τρία μεγαλύτερα, μόνο η Μαρία έμενε πλέον μαζί τους, αλλά και εκείνη ήταν αρραβωνιασμένη και ετοιμαζόταν για γάμο.

«Όταν ήταν νηφάλιος η συμπεριφορά του ήταν υποφερτή», είπε η Ευαγγελία Τσακμάκη για τον σύζυγό της. «Όταν του έλεγα ότι κάποια στιγμή η υπομονή μου θα στερέψει, μου απαντούσε “εγώ δεν φοβάμαι κανέναν, είμαι παλικάρι”. Και συνέχιζε να απειλεί τους πάντες και τα πάντα». Όταν οι δημοσιογράφοι την ρώτησαν εάν είχε μετανιώσει, απάντησε: «Τι να μετανιώσω τώρα; Ό,τι ήταν να γίνει, έγινε. Αυτά παθαίνει όποιος δεν κάθεται καλά. Ούτε μια μέρα δεν πέρασα καλά κοντά του. Όταν ήταν μεθυσμένος με χτυπούσε συνεχώς. Επί 33 χρόνια περνούσα τα ίδια. Καλύτερα να πάω πέντε – δέκα χρόνια στη φυλακή να ησυχάσω…».

Ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος του 59χρονου αγρότη είχε επέλθει από «απόφραξη των αναπνευστικών οδών». Οι αξιωματικοί της Χωροφυλακής ολοκλήρωσαν τη δικογραφία και οδήγησαν την συζυγοκτόνο στον εισαγγελέα. Στην απολογία της στον ανακριτή δήλωσε αμετανόητη και επανέλαβε ότι δεν άντεχε άλλο τη βίαιη συμπεριφορά του συζύγου της. Μετά την απολογία της προφυλακίστηκε.

Η δίκη της έγινε το Μάιο του 1975 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Δράμας. Οι μάρτυρες υπεράσπισης περιέγραψαν όλα όσα βίωνε στο πλευρό του συζύγου της και αυτές οι μαρτυρίες οδήγησαν τελικώς το δικαστήριο σε μια ετυμηγορία που της αναγνώριζε ελαφρυντικά. Η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν κάθειρξη 8,5 ετών.


astinomiko.gr