Ticker

15/recent/ticker-posts

2007: Άγριο έγκλημα για τις ανύπαρκτες χρυσές λίρες


Ο 60χρονος συνταξιούχος υπάλληλος του δήμου Αθηναίων Θεολόγος Διατσίδης ήταν μανιώδης κυνηγός θησαυρών. Κάθε τριήμερο πήγαινε στο εξοχικό του σπίτι στον Ωρωπό και μαζί με τους φίλους του έψαχναν για λίρες, εξοπλισμένοι με ακριβούς ανιχνευτές χρυσού. Έτσι έκανε και εκείνη την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007, όταν έφυγε το πρωί από την Αθήνα με έναν φίλο του, τον 63χρονο συνταξιούχο Αντώνη Αδαμίδη.

Αυτός ήταν και ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε ζωντανό, καθώς δεν πήγε ποτέ στο ραντεβού που είχαν δώσει το μεσημέρι στο λιμάνι της Σκάλας Ωρωπού για να επιστρέψουν. Οι συγγενείς του Διατσίδη δήλωσαν την εξαφάνισή του δύο ημέρες αργότερα στην Ασφάλεια, περιμένοντας με αγωνία να μάθουν νέα για την τύχη του.

Ρώτησαν τον Αδαμίδη πώς χάθηκαν τα ίχνη του και εκείνος τους είπε ότι όταν έφτασαν στον Ωρωπό, μπήκε σε ένα μπλε αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν δύο άνδρες που αυτός δεν γνώριζε και έφυγε μαζί τους. Στη συνέχεια πήγε στο κτήμα του όπου έκανε κάποιες δουλειές και, όταν ο φίλος του δεν εμφανίστηκε στο λιμάνι την προκαθορισμένη ώρα, επέστρεψε μόνος του στην Αθήνα.

Οι αστυνομικοί υποπτεύθηκαν από την πρώτη στιγμή τον 63χρονο άνδρα, ο οποίος επέμενε στο ίδιο σενάριο, αλλά δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί δεν τον αναζήτησε. Θα μπορούσε να ρωτήσει τους κοινούς τους φίλους εάν τον είχαν δει κάπου, αλλά δεν ανησύχησε. Ούτε ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή την οικογένειά του ότι δεν είχε εμφανιστεί στο ραντεβού μαζί του για να επιστρέψουν στην Αθήνα. «Φαντάστηκα ότι έμπλεξε κάπου και γύρισα μόνος μου στην Αθήνα», έλεγε.

Όσο, όμως, ο Θεολόγος Διατσίδης δεν βρισκόταν νεκρός ή ζωντανός, οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν κατηγορία σε βάρος του. Όμως έκανε το μοιραίο λάθος στον «αέρα» της τηλεοπτικής εκπομπής της Αγγελικής Νικολούλη, όπου βγήκε τηλεφωνικά, πέφτοντας σε αντιφάσεις. Όταν η δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί πήγε στο νοσοκομείο ΚΑΤ λίγες ώρες μετά την εξαφάνιση του 60χρονου φίλου του, όπου τον είδε ένας τηλεθεατής της εκπομπής της, ένιωσε «στριμωγμένος» καθώς δεν είχε απάντηση. Έκλεισε απότομα το κινητό του τηλέφωνο και στη συνέχεια το απενεργοποίησε.

Οι αστυνομικοί δεν χρειάστηκε να κινητοποιηθούν για να τον συλλάβουν. Το επόμενο πρωί, κι ενώ ο εισαγγελέας είχε διατάξει άμεσα προκαταρκτική εξέταση, παραδόθηκε συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του στην Ασφάλεια και ομολόγησε ότι είχε σκοτώσει τον Διατσίδη επειδή τον είχε εξαπατήσει.

Όπως είπε, εξομολογήθηκε τα πάντα στον δικηγόρο του επειδή ένιωθε τύψεις για το έγκλημά του και αποφάσισαν από κοινού να παρουσιαστεί στο τμήμα ανθρωποκτονιών. Οδήγησε, μάλιστα, τους αστυνομικούς στο εξοχικό του σπίτι στον Ωρωπό, όπου βρέθηκε το τεμαχισμένο πτώμα του θύματός του, μέσα σε πέντε μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, στο ανενεργό φρεάτιο της αποχέτευσης.

Όπως είπε στην απολογία του ο 63χρονος άνδρας, τα δύο οικόπεδα που του είχε πουλήσει ο Θεολόγος Διατσίδης όχι μόνο δεν έκρυβαν θησαυρό, όπως τον είχε διαβεβαιώσει, αλλά δεν ήταν καν δικά του. Για να τον πείσει ότι ήταν «χρυσοφόρα», έκρυψε μερικές λίρες, τις οποίες ο υποψήφιος αγοραστής «ανακάλυψε» εύκολα. Όμως σύντομα αντελήφθη ότι είχε πληρώσει 350.000 ευρώ για να αγοράσει… «αέρα» και του ζήτησε το λόγο.

Τη μοιραία ημέρα συναντήθηκαν στο εξοχικό του στον Ωρωπό, για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. «Δούλευα μια ζωή μετανάστης στη Γερμανία για να μαζέψω αυτά τα χρήματα και τώρα με κοροϊδεύεις; Ούτε καν δικά σου δεν ήταν τα οικόπεδα, κανόνισε να μου επιστρέψεις τα λεφτά», του είπε και κουβέντα στην κουβέντα ήρθαν στα χέρια. Υποστήριξε ότι ο Διατσίδης τον πυροβόλησε με πιστόλι, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει ελαφρά, αλλά στη συνέχεια κατάφερε να του το πάρει και με το ίδιο όπλο τον πυροβόλησε μια φορά στο κεφάλι και τον σκότωσε.

Στη συνέχεια τεμάχισε με μπαλτά το πτώμα, τοποθέτησε τα μέλη του σε σακούλες σκουπιδιών και τα έθαψε εκεί όπου βρέθηκαν από τους αστυνομικούς. Ο Αντώνης Αδαμίδης προφυλακίστηκε και η δίκη του έγινε στις αρχές του 2009. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών του αναγνώρισε ελαφρυντικά και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 19 ετών και 5 μηνών.


/astinomiko.gr