ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ] [bleft]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ] [bsummary]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ] [threecolumns]

ΚΟΣΜΟΣ

[ΚΟΣΜΟΣ] [bleft]

ΒΙΝΤΕΟ: Η άφιξη του Μεταξά στις Κεντρικές-Δρόμος… μονόδρομος η ποινή


Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας παραπέμφθηκε ο 35χρονος κατά συρροή δολοφόνος ο οποίος θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου και θα βρεθεί αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια, όσα δηλαδή και τα θύματα του.

Το Δικαστήριο όρισε ως πρώτη δικάσιμο την 24η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία η Κατηγορούσα Αρχή θα απαγγείλει τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο 35χρονος, ενώ στη συνέχεια θα κληθεί να απαντήσει εάν τις παραδέχεται ή όχι.

Κατά τη σημερινή διαδικασία της παραπομπής του σε απευθείας δίκη, ο 35χρονος Νίκος Μεταξάς δεν εκπροσωπείτο από δικηγόρο, ενώ όπως όλα δείχνου, δεν αναμένεται να ορίσει δικηγόρο κατά τη δίκη, αφού ανέφερε ενώπιον Δικαστηρίου ότι επιθυμεί να εμφανιστεί αυτοπρόσωπος.

Η Κατηγορούσα Αρχή κατέθεσε στο Δικαστήριο την κατάθεση που έδωσε στις 25 Απριλίου ο 35χρονος, με την οποία ομολογούσε την διάπραξη των επτά δολοφονιών κατά τα έτη 2016-2018, ενώ σε αυτή αναφέρονται οι φρικτές λεπτομέρειες γύρω από τα εγκλήματα του, καθώς τα σημεία στα οποία έριξε τα θύματα του. Επίσης κατατέθηκε στο Δικαστήριο και η κατάθεση που του λήφθηκε στις 19 Ιουνίου. 

Στη συνέχεια η Κατηγορούσα Αρχή ζήτησε την κράτηση του 35χρονου ως υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης, με τον Νίκο Μεταξά να μην φέρει καμία ένσταση.

Ακολούθως ο Νίκος Μεταξάς, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οδηγήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές.Τα θύματα του 35χρονου είναι η 38χρονη Μαρί Ρόουζ, η 28χρονη Αριάν Παλάνας, η 30χρονη Κάχτα Ανού, η 36χρονη Λίβια Μπουνέα, η 8χρονη Έλενα Μπουνέα, η 29χρονη Μαρικάρ Βαλντέζ Αργκιολά και η 6χρονη Σιέρα.

Εάν δεν τα αλλάξει… σύντομη δίκη

Σε περίπτωση που ο 35χρονος δεν αλλάξει στάση ενώπιον του Δικαστηρίου, τότε η δίκη αναμένεται να είναι σύντομη, καθώς θα ακουστούν τα γεγονότα από την Κατηγορούσα Αρχή, θα κληθεί να αγόρευση για μετριασμό της ποινής του και στη συνέχεια θα οριστεί ημερομηνία για επιβολή ποινής.

Σημειώνεται ότι η ποινή για φόνο εκ προμελέτης, σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, είναι μονόδρομος και προβλέπει ισόβια, ενώ σε ότι αφορά το ερώτημα εάν τα ισόβια θα είναι διαδοχικά ή συντρέχουσα, νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι οι ποινές να είναι διαδοχικές.

Πάει για πρωτιά ο Μεταξάς 

Ο 35χρονος Νίκος Μεταξάς θα είναι ο πρώτος κατηγορούμενος στα χρονικά, που θα είναι αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια, αφού μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ήταν οι πέντε φορές ισόβια (διαδοχικές ποινές) στους δράστες του πενταπλού φονικού που διαπράχθηκε στις 23 Ιουνίου 2012 στην Αγία Νάπα.

Ακολουθούν οι καταδίκες του Χριστάκη Θωμά, στον οποίο επιβλήθηκαν 35 χρόνια φυλάκιση για το τριπλό φονικό που διαπράχθηκε το 2015 στη Λεμεσό, και ο 30χρονος Θεόδωρος Θεοφάνους, κομμωτή από την Πάφο, ο οποίος σκότωσε την έγκυο σύντροφό του και την τρίχρονη κόρη της από παθολογική ζήλια, το Δεκέμβριο του 2011. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο επέβαλε στον 30χρονο ποινή δια βίου φυλάκισης για τον εκ προμελέτης φόνο της 24χρονης και 35 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας για το φόνο της τρίχρονης, ποινές οι οποίες είναι όμως συντρέχουσες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως, σε ότι αφορά τον τετραπλό φόνο που διαπράχθηκε στις 23 Ιουνίου 2016 στην Αγία Νάπα, ακριβώς την ίδια μέρα που διαπράχθηκε το πενταπλό φονικό τέσσερα χρόνια προηγουμένως, παρότι ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα που διαπράχθηκε στα χρονικά, εντούτοις η ποινή που επιβλήθηκε στους τέσσερις καταδικασθέντες ήταν τέσσερις φορές ισόβια, με τις ποινές όμως να συντρέχουν.

Κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι στα δώδεκα χρόνια θα έχουν δικαίωμα για αίτηση αποφυλάκισης, σε αντίθεση με τους καταδικασθέντες του πενταπλού φονικού που θα έχουν το δικαίωμα αποφυλάκισης στα 25 χρόνια, καθώς οι ποινές που τους επιβλήθηκαν ήταν διαδοχικές.

Συντρέχουσες και διαδοχικές ποινές 

Με βάση τη νομοθεσία, όταν ένας φυλακισμένος καταδικαστεί πάνω από δυο φορές ισόβια και οι ποινές είναι διαδοχικές, έχει το δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση στα 25 χρόνια (όπως οι κατηγορούμενοι του πενταπλού φονικού), ενώ όταν για παράδειγμα του επιβληθεί τέσσερις φορές ισόβια (όπως στους κατηγορούμενους του τετραπλού φονικού) αλλά οι ποινές είναι συντρέχουσες, τότε ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση στα 12 χρόνια.

Επίσης, όταν κάποιος καταδικαστεί σε δύο ή περισσότερες φορές ισόβια, τότε το αίτημα αποφυλάκισης θα έχει και πάλι στα 25 χρόνια. Δηλαδή, δεν έχει σημασία εάν κάποιος καταδικαστεί σε δύο ή δέκα φορές ισόβια.

Τα ίδια δικαιώματα δεν έχουν οι φυλακισμένοι που καταδικάστηκαν με μεγάλες ποινές. Για παράδειγμα ο καταδικασθέντας του τριπλού φονικού στη Λεμεσό που εκτίει ποινή φυλάκισης 35 ετών δεν μπορεί στα 12 χρόνια να αιτηθεί αποφυλάκιση καθώς αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε αυτούς που καταδικάστηκαν σε ισόβια ή δια βίου, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να εκτίσουν τα 2/3 της ποινής τους.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι δεν θεωρείται δεδομένο ότι η αίτηση αποφυλάκισης γίνεται αποδεκτή, καθώς πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως για παράδειγμα καλή διαγωγή. Σε περίπτωση που το αίτημα του απορριφθεί, τότε θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει νέα αίτηση αποφυλάκισης μετά από δύο χρόνια και ούτω καθεξής.

Οι πέντε υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται 

Ο 35χρονος αναμένεται να κατηγορηθεί για επτά φόνους εκ προμελέτης και πέντε απαγωγές, και ως εκ τούτου είναι αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια, όσα και τα θύματα του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ στα χρονικά.
  
1η υπόθεση
Μαρί Ρόους Τιμπούρτσιο Ινφάντε-Σιέρρα Γκράζε Σεουκάλιουκ

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 5/5/18 και 14/4/19 στις Επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας. Η σορός της Μαρί Ρόους εντοπίστηκε στις 14/4/19 στο φρεάτιο του μεταλλείο στο Μιτσερό, ενώ αναζητείται στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, η σορός της εξάχρονης Σιέρρα. Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι ο 35χρονος μιλούσε με την Μαρί Ρόους μέσω της πλατφόρμας Badoo. Ο ύποπτος παραδέχθηκε τη δολοφονία της μητέρας μετά την σύλληψη του, ενώ για την εξάχρονη ομολόγησε στις 25/4/2018.

2η υπόθεση
Αριάν Παλάνας Λοζάνο

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 23/7/2018 και 20/4/19 στην Επαρχία Λευκωσίας. Το θύμα είχε εξαφανιστεί στις 21/7/2018 και εντοπίστηκε στις 20/4/19, επίσης στο φρεάτιο του μεταλλείο στο Μιτσερό. Και με το συγκεκριμένο θύμα ο ύποπτος μιλούσε μέσω της πλατφόρμας Badoo, ενώ παραδέχθηκε τη δολοφονία της, μετά τον εντοπισμό της σορού.

3η υπόθεση
Μαρικάρ Βαλντέζ Αρκιολά

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 13/12/2017 και 20/4/19 στην Επαρχία Λευκωσίας. Το θύμα είχε εξαφανιστεί στις 13/12/2017 και επίσης διαπιστώθηκε ότι μιλούσε με τον ύποπτο μέσω Badoo. Ο 35χρονος παραδέχθηκε ότι την σκότωσε και την πέταξε στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό, όπου αναζητείται μέχρι και σήμερα.

4η υπόθεση
Λίβια Φλωρεντίνα Μπουνέα-Έλενα Ναταλία Μπουνέα

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 30/9/2016 και 26/4/19. Τα θύματα είχαν εξαφανιστεί στις 30/9/16 και είναι τα πρώτα θύματα του κατά συρροή δολοφόνου, τα οποία επίσης παραδέχθηκε ότι τα σκότωσε και τα πέταξε στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό, απ’ όπου ανασύρθηκαν στις 28/4/19 και 5/5/19.

5η υπόθεση
Κάτχα Ανού

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 2/7/18 και 26/4/19. Το θύμα είχε εξαφανιστεί στις 2/7/2018 από το χώρο διαμονής της στη Λευκωσία και εντοπίστηκε στις 25/4/2019, σε ξεροπήγαδο στο πεδίο βολής Ξυντούς μετά από υπόδειξη του υπόπτου και παραδοχή του ότι την σκότωσε.reporter.com.cy

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ

[ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ] [grids]

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

[ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ] [threecolumns]

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

[ΑΘΛΗΤΙΚΑ] [list]

ΚΥΠΡΟΣ

[ΚΥΠΡΟΣ] [bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ] [grids]

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

[ΠΑΙΔΙ] [list]

ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

[ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ] [bsummary]

ΓΕΥΣΕΙΣ

[ΓΕΥΣΕΙΣ] [twocolumns]

ΓΛΥΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

[ΓΛΥΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ] [threecolumns]

ΕΠΙΣΤΗΜΗ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

[ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ] [bleft]

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

[ΤΑΞΙΔΙ] [grids]

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

[ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ] [list]