ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ] [bleft]

ΚΟΣΜΟΣ

[ΚΟΣΜΟΣ] [twocolumns]

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

[ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ] [threecolumns]

ΚΥΠΡΟΣ

[ΚΥΠΡΟΣ] [threecolumns]

Θυμός για το κλείσιμο του εργοστασίου της Δέλτα


Θυμός για το κλείσιμο του εργοστασίου της Δέλτα

Για ολική καταστροφή κάνουν λόγο οι 90 εργαζόμενοι, ηλικίας 30-50 ετών στην πλειονότητά τους, που χάνουν τη δουλειά τους. Τριμερής συνάντηση αύριο στο υπουργείο Εργασίας. Διαξιφισμοί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να κατηγορεί τον Απ. Τζιτζικώστα ότι με τις υποσχέσεις του «εξασφαλίζει χρόνο για απολύσεις στη Vivartia»

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΥΚΕΣΑ

«Πρόκειται για κανονική καταστροφή της περιοχής μας, πρώτα για τους εργαζομένους, τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες, όσους -και είναι εκατοντάδες- συνδέονται με μύριους τρόπους με το εργοστάσιο που έκλεισαν». Ο Θεόδωρος Τσοπουρίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο εργοστάσιο της Vivartia-ΔΕΛΤΑ, γνωστό ως «Γάλα Βλάχας» από την παραγωγή επί δεκαετίες του ομώνυμου προϊόντος, μιλά με δραματικούς τόνους, απηχώντας τον θυμό και την πίκρα 90 εργαζομένων.

«Ακόμη και στους αριθμούς κάνουν λάθος», λέει στην «Εφ.Συν.», σχολιάζοντας το γεγονός ότι αρχικά είχε γίνει λόγος για 75 εργαζομένους, ενώ μας καλεί να τονίσουμε ότι «εδώ και κάποιες μέρες έχουν έρθει συνεργεία καναλιών και έχουν πάρει δηλώσεις μας, αλλά τελικά κανένα κανάλι δεν δημοσιοποίησε τίποτα. Τι να υποθέσουμε άραγε;», διερωτάται ρητορικά.

Χθες οι εργαζόμενοι είχαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, από τον οποίο ζήτησαν να γίνει τριμερής συνάντηση (υπουργείο, εργαζόμενοι, ιδιοκτησία) η οποία ορίστηκε τελικά για αύριο το μεσημέρι.

Θυμίζουμε ότι το εργοστάσιο λειτουργούσε στο Πλατύ τα τελευταία 45 χρόνια και ήταν μαζί με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης η οικονομική ραχοκοκαλιά του νομού Ημαθίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιδιοκτησίας, που έγινε στις 5 Ιουνίου, το εργοστάσιο κλείνει διότι η λειτουργία του είναι ασύμφορη, ενώ ο όμιλος επιθυμεί εξορθολογισμό στο κόστος λειτουργίας των θυγατρικών του, κυρίως της ΔΕΛΤΑ.

Η σχετική ανακοίνωση έλεγε μάλιστα πως «το εργοστάσιο μετά από 45 χρόνια συνεχούς λειτουργίας εμφανίζει μεγάλες ανάγκες κτιριακού και μηχανολογικού εκσυγχρονισμού. Η αντιμετώπιση της παραγωγικής διαδικασίας μελετάται από την εταιρεία και θα ενταχθεί σε επόμενα επενδυτικά πλάνα».

Και μόνο η σχετική διατύπωση έφτανε για να βάλει τους εργαζομένους να σκεφτούν ότι κάτι άλλο συμβαίνει, ενώ τα σενάρια πληθαίνουν από μέρα σε μέρα. «Το εργοστάσιο είναι πρότυπο από το 1973 που ξεκίνησε να δουλεύει και όλες οι γραμμές του είναι πλήρως λειτουργικές», ενίσταται ο κ. Τσοπουρίδης, τονίζοντας πως «μόνο άλλα δύο ανάλογα εργοστάσια, ένα στη Γερμανία και ένα στην Ολλανδία, υπάρχουν στην Ευρώπη».

Η εταιρεία κατέθεσε σχέδιο στους εργαζομένους στο οποίο προβλέπεται μεταξύ άλλων η καταβολή διπλάσιας αποζημίωσης απόλυσης, ωστόσο, όπως μας λέει ο δικηγόρος των εργαζομένων, Ηλίας Σαρακενίδης, «η πρόταση απορρίφθηκε καθώς κρίθηκε ότι το σχέδιο της εταιρείας δεν είναι επαρκές». «Η πλειονότητα των εργαζομένων είναι μεταξύ 30 και 50 ετών, μόνο δύο άτομα είναι κοντά στη σύνταξη, τι θα κάνουμε λοιπόν, εγώ μόνο έχω ένα στεγαστικό δάνειο και δύο ανήλικα παιδιά, πώς θα ζήσουμε;», προσθέτει ο κ. Τσοπουρίδης.

Το θέμα έφτασε και συζητήθηκε προχθές και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και σε παρέμβασή του ο επανεκλεγείς περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας είπε ότι θα είναι κοντά στους εργαζομένους, ενώ θα ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου προκειμένου να βρεθεί λύση, αφού «στόχος μας είναι να πολλαπλασιάζονται οι θέσεις εργασίας, όχι να μειώνονται».

Με χθεσινή του ανακοίνωση ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ο επικεφαλής της στις τελευταίες εκλογές Σωτήρης Αβραμόπουλος επιτίθεται με σφοδρότητα στον κ. Τζιτζικώστα, καταγγέλλοντας ότι «επιχείρησε να φορέσει τον μανδύα της υπεράσπισης των εργαζομένων και της διατήρησης των θέσεων εργασίας», μόνο που η διοίκησή του «είναι πολιτικά συνυπεύθυνη γι’ αυτή την αρνητική εξέλιξη» και χαρακτηρίζει τις υποσχέσεις για παρέμβαση «γενικόλογες» καθώς το μόνο που κάνει είναι να «εξασφαλίζει χρόνο στη Vivartia για την απόλυσή τους». Προς απόδειξη κομίζει την άρνηση της διοίκησης Τζιτζικώστα να θέσει σε ψηφοφορία τις προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δηλαδή: α) να απορροφηθούν, με κόστος της επιχείρησης, όλοι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου Vivartia που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όσο διάστημα διαρκέσει η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής στο Πλατύ, β) μετά την αποπεράτωση των εργασιών της αναβάθμισης του εργοστασίου να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, γ) εάν η επιχείρηση αδυνατεί να τους απορροφήσει στα εργοστάσια της Σίνδου και των Κουφαλίων, που λειτουργούν στην περιοχή, να καλύψει όλο το μισθολογικό και ασφαλιστικό τους κόστος για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν οι παραπάνω εργασίες.

Με το περιεχόμενο του ψηφίσματος αυτού συντάχθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Δημήτρης Μούρνος, αλλά το θέμα δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία από τη διοίκηση.


.efsyn.gr
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ

[ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ] [list]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ] [grids]

ΓΕΥΣΕΙΣ

[ΓΕΥΣΕΙΣ] [threecolumns]

ΕΡΓΑΣΙΑ

[ΕΡΓΑΣΙΑ] [twocolumns]

ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

[ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ] [bsummary]