ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Βασίλης Τσικάρας: Η ηλικία των 40, θεωρώ πως είναι κομβική


Ένας καλλιτέχνης που δεν καθησυχάζεται ποτέ. Παρουσιάζει συνεχώς κάτι νέο στο θεατρικό κοινό της πόλης. Πλήθος παραγωγών κάθε χρόνο, στο Θέατρο Άρατος που ο ίδιος με ζήλο και αγάπη δημιούργησε... κινηματογραφικές παραγωγές που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές που χρηματοδοτούνται ακριβά από χορηγούς. Ο λόγος για τον Βασίλη Τσικάρα που έρχεται με μία ανατρεπτική κωμωδία, να  προσφέρει γέλιο στο θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης. Με αφορμή την παράσταση "Το σεξ αρχίζει στα 40" συναντήσαμε αυτή την πολυσχιδής προσωπικότητα και μας μίλησε για όλα. Απολαύστε τον! 


Στην τελική ευθεία για την πρεμιέρα της παράστασης "Το σεξ αρχίζει στα 40". Ως δημιουργός, σκηνοθέτης, αλλά και ένας εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης θα θέλαμε να μας πείτε λίγα  λόγια για το κείμενο, που έρχεται να ταράξει τα νερά στο θεατρικό κοινό της πόλης. 

Είναι μια φάρσα στην οποία οι ήρωες προσπαθούν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τη σχέση με τους γύρω τους. Στο επίκεντρο είναι ένα ζευγάρι. Μια γυναίκα που αισθάνεται να χάνει τη ζωή μέσα απ’ τα χέρια της κι από την άλλη ο άντρας της που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να κοιμηθεί νωρίς για να πάει το πρωί στη δουλειά του. Φανταστείτε πόσο εύκολα «σπάει» αυτό. Και πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει το ΣΕΞ. 


Λίγο μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η προηγούμενη παράστασή σας με τον τίτλο "Sorry λάθος κρεβάτι", έρχεται ένα πολλά υποσχόμενο νέο κείμενό σας. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την σπίθα που πυροδότησε την φαντασία σας για την ολοκλήρωση του νέου θεατρικού σας κειμένου.

Μια σειρά από κωμικές καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένα πολύ κλασικό - παραδοσιακό ζευγάρι. Φανταστείτε πως μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες και κωμικές καταστάσεις ένα μοντέρνο ζευγάρι κι πως ένα κλασικό ζευγάρι. Είναι το ίδιο; Τι λέτε; Εκεί πάνω ξεκινάει και το χτίσιμο των ρόλων, των χαρακτήρων. Το νέο θεατρικό μου κείμενο, διατηρεί τις ίδιες αρχές με τα προηγούμενα και απαντάει για άλλη μια φορά στο ερώτημα για τις αιτίες που μπορεί - έτσι εύκολα - να διαλυθεί ένας γάμος ή μια σχέση. 

Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι ο τίτλος της παράστασης για τον Βασίλη Τσικάρα, και τι ίσως οδηγεί τα ζευγάρια σε αυτό;  

Ο τίτλος προσδιορίζει τη νέα ζωή που μπορούν να έχουν οι 40 και άνω. Και μια νέα ζωή, μπορεί για παράδειγμα να σημαίνει ένας θυελλώδης έρωτας που θα ενεργοποιήσει τα πάντα! Ακόμη και το ΣΕΞ, που για πολλούς παίζει ακόμη και τον πρώτο λόγο σε μια σχέση. Η ηλικία των 40, θεωρώ πως είναι κομβική. Όσον αφορά εμένα, κάπου εκεί – λίγο πριν τα 40 – έκανα μεγάλες αλλαγές στη ζωή μου. 


Βλέπουμε ότι η επιλογή των ονομάτων αλλά και η χώρα όπου διαδραματίζεται η ιστορία δεν είναι στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο δεν επιλέξατε ένα ελληνικό ζευγάρι; 

Πολλές φορές επιλέγω οι ήρωες μου να ζουν σε άλλες χώρες και πόλεις. Το κάνω καθώς θέλω να πειραματιστώ και με τη γραφή μου. Να "μιμηθώ" τη βρετανική, την αμερικάνικη, τη γαλλική γραφή. Να προσεγγίσω άλλες σχολές. Μου αρέσει αυτό. Εκτός από το δικό μας old time classic στυλ υπάρχει το παράλογο, το black χιούμορ. Προσπαθώ να τα παντρέψω καμιά φορά. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός των συνεχών παραγωγών της "Άρατος". Θα θέλαμε να μάθουμε τις σκέψεις σας πάνω σε αυτό, μιας και είσαστε ένας από τους λίγους πλέον παραγωγούς  που τολμάει να ανεβάζει συνεχώς νέες παραστάσεις, άλλα και να γεμίζει κινηματογραφικές αίθουσες με τις ταινίες του. 

Το μόνο που κάναμε ήταν να επενδύσουμε στο χώρο του θεάματος (θέατρο και κινηματογράφο) την περίοδο που πηγαίναμε καλά. Κάναμε το θεατράκι μας, ανεβάσαμε τα πρώτα μας έργα, ήρθαν οι πρώτες επιτυχίες και μετά ακολουθήσαμε μια σταθερή διαδρομή με νέες παραγωγές. 


Μέσα από τις παραστάσεις αλλά και τις ταινίες σας, προσφέρετε εργασία σε μεγάλο αριθμό ηθοποιών που είναι λογικό μετά τον αύξοντα αριθμό που μεταπηδούν κάθε χρόνο από σχολές να μην μπορούν να απορροφηθούν όλοι σε κάποιο ρόλο. Η "Άρατος" οργανώνει κάθε τόσο ακροάσεις για νέους ηθοποιούς, ή έχετε ήδη μία ομάδα με κάποια μέλη και έτσι γίνεται η διανομή των ρόλων; 

Όλα αυτά που ανέφερες είναι σωστά. Η ομάδα μας σήμερα αριθμεί 16 ηθοποιούς και 30 ηθοποιούς από τα εργαστήριά μας. Συν τοις άλλοις έχουμε δεκάδες συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι μεγάλη επιτυχία για έναν οργανισμό. Προσπαθούμε επίσης να δίνουμε κι εμείς, ευκαιρίες, σε νέους ανθρώπους. 

Αφού σας ευχαριστήσουμε και σας ευχηθούμε καλή τύχη στις παραστάσεις σας θα θέλαμε να μάθουμε τα μελλοντικά σας σχέδια.

Η σεζόν 2018 – 2019 θα κλείσει με τις παραστάσεις από «Το ΣΕΞ αρχίζει στα 40» και τις προβολές της «Πολιορκίας». Όπως κάθε χρόνο, τον Ιούνιο, θα έχουμε τις παραστάσεις των σπουδαστών των Τμημάτων Εργαστηριακής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.ΕΚ.) του Άρατου και σιγά σιγά θα ετοιμαστούμε για την επόμενη κινηματογραφική μας ταινία. Μπορεί «Το ΣΕΞ αρχίζει στα 40» να κάνει και καλοκαιρινή περιοδεία. Ο χρόνος θα δείξει. 

Συνέντευξη: ΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Ταυτότητα παράστασης:

Συντελεστές
Κείμενο - σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας
Σκηνικά: Δημήτρης Αρζουμανίδης
Κοστούμια: Μαρία Βλάχου
Ήχοι – φώτα: Δημήτρης Προύσαλης, Χρ. Σκαρλατοπούλου
Αφίσα: Νίκος Γκάρας
Trailer: Γιώργος Σουμελίδης
Φωτογράφιση: Στρατής Λαγόπουλος
Δημόσιες Σχέσεις - δημοσιότητα: Δέσποινα Αυγερίδου
Επικοινωνία: Έρη Χριστοφορίδου, Γρηγόρης Γρηγοράς
Marketing: Κατερίνα Ευαγγελοπούλου 

Παίζουν: Σοφία Αϊβάζογλου, Μαρία Βλάχου, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Στέργιος Κωνσταντζίκης, Κωνσταντίνα Μυλωνά, Μαρία Προδρόμου, Κική Σπύρου και ο Βασίλης Τσικάρας

ΘΕΑΤΡΟ
ΑΡΑΤΟΣ (Μοσκώφ 12 με Φράγκων)
Τ . 2315 312 487

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Από Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

ΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10 ευρώ γενική, 7 ευρώ μειωμένο