ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Χρήστος Στανίσης: Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο για τον Ευγένιο Σπαθάρη


Χρήστος Στανίσης. Άξιος μαθητής του Ευγένιου Σπαθάρη και ένας από τους σημαντικότερους συνεχιστές της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και του θεάτρου σκιών. Δεν δίστασε να μιλήσει στο AnemosRadio για την εποχή που υπήρξε μαθητής του μεγάλου δασκάλου του θεάτρου σκιών, για τον ίδιο τον Ευγένιο Σπαθάρη, για το θέατρο σκιών και το κοινό του, όπως και για τον κύκλο παραστάσεων που πραγματοποιείται φέτος για πρώτη χρονιά σε θέατρο και συγκεκριμένα στο Θέατρο Αθήναιον Θεσσαλονίκης!

Διαβάστε τη συνέντευξη και σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε την παράσταση κάντε έγκαιρα την κράτησή σας! Όπως πληροφορηθήκαμε τα εισιτήρια γίνονται ανάρπαστα...

Διαβάσαμε το εμπλουτισμένο και, ομολογουμένως, πολύ έξυπνο δελτίο τύπου για την παράσταση που θα ανεβάσετε στο Θέατρο Αθήναιον "Μια φορά και ένα καιρό, τα παραμύθια του Καραγκιόζη". Η παράσταση, όπως διαβάσαμε, θα φιλοξενηθεί για μία ολόκληρη θεατρική σεζόν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Θα θέλατε να μας πείτε τι θα παρακολουθήσουμε επί σκηνής;

Δεν θα σας αποκαλύψω πολλά διότι θέλω το θέαμα να είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τον θεατή. Το μόνο που θα σας πω είναι ότι δεν θα είναι μια απλή παράσταση που εξελίσσεται πάνω στο πανί του Καραγκιόζη αλλά υπάρχουν σημεία της παράστασης που διαδραματίζονται σε ολόκληρο... το θέατρο.


Το κοινό έχει στο μυαλό του ένα μοτίβο όσον αφορά το Θέατρο Σκιών. Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι θα κάνει τη διαφορά στη δική σας παράσταση;


Πολλά είναι αυτά που κάνουν την διαφορά σε αυτόν τον κύκλο των παραστάσεων. Από το γεγονός ότι παρουσιάζονται καινούργια έργα, μέχρι στο ότι η δομή της παράστασης είναι διαφορετική.Το Θέατρο Σκιών, όπως όλοι γνωρίζουμε, υπήρξε είδος διασκέδασης για όλες τις ηλικίες και κατά συνέπεια η δική σας παράσταση δεν απευθύνεται μόνο σε λιλιπούτειους θεατές. Μιλήστε μας για το πάντρεμα αυτό της τέχνης αυτής και πώς μπορεί ένα κείμενο να καθηλώσει έναν μικρό και συνάμα και έναν μεγαλύτερο θεατή.


Αυτή είναι η ομορφιά και η δύναμη αυτού του θεάτρου. Ο Καραγκιόζης ήταν, είναι και θα είναι θέατρο για όλη την οικογένεια. Μια παράσταση μπορεί να καθηλώσει μικρούς και μεγάλους ταυτόχρονα. Όλοι ταυτίζονται με τους ήρωες, το ζουν και το βλέπουν ο καθένας από την δική του οπτική γωνία.


Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το πιο απαιτητικό κοινό βάση ηλικίας και γιατί;


Και οι μικροί και οι μεγάλοι είναι απαιτητικοί . Όμως οι μικροί είναι λίγο περισσότερο, διότι με όλα αυτά τα ερεθίσματα που έχουν γύρω τους, καλείσαι να κρατήσεις το ενδιαφέρον τους αμείωτο. Αν δεν το καταφέρεις αυτό, θα στο δείξουν αμέσως. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές με αλάνθαστο ένστικτο.


Είδαμε ότι το δελτίο τύπου αναφέρεται σε διαδραστικότητα. Σε πολλές περιπτώσεις και ειδικά σε παιδικό θέατρο η συμμετοχή των παιδιών, "πετάει" εκτός κειμένου τον ηθοποιό. Φαντάζομαι πως το ίδιο συμβαίνει και σε οποιονδήποτε καλλιτέχνη Θεάτρου Σκιών. Τι είναι αυτό που κάνετε σε μία τέτοια περίπτωση και πώς αντιμετωπίζετε μία τέτοια κατάσταση κατά τη διάρκεια μιας παράστασής σας;


Θα σας πω το εξής. Την συμμετοχή του κοινού στο έργο, την ορίζει αυτός που είναι επάνω στην σκηνή. Είτε είναι ηθοποιός, είτε οποιοσδήποτε άλλος καλλιτέχνης. Παίζει μεγάλο ρόλο το κείμενο, αλλά και η εμπειρία του καλλιτέχνη. Είναι διαφορετικό να έχεις την ουσιαστική συμμετοχή του κοινού και διαφορετικό να βάζουμε το κοινό να φωνάζει για να δείξουμε διάδραση.


Γνωρίζουμε ότι υπήρξατε ο τελευταίος μαθητής του μεγάλου Ευγένιου Σπαθάρη. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν για εσάς η συνέχεια αυτής της τέχνης ειδικά από τη στιγμή που το όνομά του είναι συνδεδεμένο με το Θέατρο Σκιών και θεωρείται μέχρι και σήμερα ο καλύτερος στο είδος του; 


Δεν ήταν καθόλου εύκολο, διότι είχα πάντα έναν αυστηρό κριτή απέναντί μου, ο οποίος είχε σκοπό να μου μάθει σωστά την τέχνη και να μου μεταδώσει την φιλοσοφία που είχε και ο ίδιος για αυτήν. Πάντα κοιτούσε το λάθος για να μου το διορθώσει και το σωστό το θεωρούσε δεδομένο. Αλλά κι όταν ξεκίνησα να παίζω σαν επαγγελματίας, οι θεατές μου είχαν πάντα μεγάλες απαιτήσεις από εμένα, διότι έμαθα από τον καλύτερο και είμαι η συνέχειά του. Αυτό και μόνο έβαζε εξαρχής τον πήχη πολύ ψηλά.Νιώσατε δυσκολία στο να σας αποδεχθεί ο κόσμος έχοντας ως γνώμονα το γεγονός του δασκάλου σας; Αντιμετωπίσατε κακή κριτική ή κάποιο είδος σύγκρισης;


Ευτυχώς δεν ένιωσα ποτέ δύσκολα όσον αφορά στην αποδοχή του κόσμου... Αντιθέτως εισέπραττα πάντα μια αγάπη, η οποία στην αρχή ήταν απόρροια της αγάπης που υπήρχε από τον κόσμο στο πρόσωπο του δασκάλου μου. Κακή κριτική δεν μπορώ να πω οτι είχα από τον κόσμο. Η σύγκριση βέβαια ήταν αναπόφευκτη, ευτυχώς όμως για μένα ήταν καλή.


Τι είναι αυτό που θυμόσαστε έντονα από εκείνον και πώς ήταν ως άνθρωπος αλλά και ως δάσκαλος;


Πραγματικά μπορώ να γράψω ολόκληρο βιβλίο για τον Ευγένιο Σπαθάρη. Θυμάμαι πάρα πολλά. Δεν ήταν απλώς ο άνθρωπος που μου έμαθε να φτιάχνω φιγούρες και να τις κουνάω στο πανί. Μου έμαθε όλη την φιλοσοφία που πρέπει να έχει κάποιος στην ζωή του και στην τέχνη του. Σαν δάσκαλος ήταν πάντα δίπλα μου και διαθέσιμος να μου πει και να μου δείξει ότι μου ήταν χρήσιμο για την τέχνη. Σαν άνθρωπος ήταν πάντα ζεστός, γλυκός και χαμογελαστός.


Σε τι επίπεδο κατά τη γνώμη σας βρίσκεται το Θέατρο Σκιών σήμερα στη χώρα μας και ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον του;


Το θέατρο σκιών στη χώρα μας έχει δύο επίπεδα εκ διαμέτρου αντίθετα. Ένα υψηλό, όπου γίνονται καινούργια πράγματα, πηγαίνει η τέχνη παραπέρα και κρατιέται στην θέση που την έβαλε ο Ευγένιος Σπαθάρης και δυστυχώς υπάρχει και το άλλο επίπεδο, το πολύ χαμηλό. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται την αγάπη του κόσμου για τον Καραγκιόζη και θεωρούν ότι είναι εύκολο να κάνουν παραστάσεις.Ουσιαστικά αποσκοπώντας στο προσωπικό κέρδος κάνουν μεγάλο κακό στην τέχνη κι ας λένε ότι την αγαπάνε. Η αγάπη μόνο δεν φτάνει, πρέπει να υπάρχει και η γνώση αλλά πάνω απ' όλα το ταλέντο. Πάντως όσον αφορά στο μέλλον είμαι σίγουρος ότι θα παραμείνει στις καρδιές του κόσμου και θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση. Οι νεότεροι θα συναντήσουν σίγουρα προβλήματα σαν αυτά που συναντάμε ακόμη και σήμερα κι εμείς, αλλά σε πείσμα των καιρών, θα τα καταφέρουν και θα δημιουργούν όπως δημιουργούμε κι εμείς σήμερα. 


Γιατί κατά την γνώμη σας θα πρέπει το φιλοθεάμων κοινό της πόλης να επιλέξει μια παράσταση του Θεάτρου Σκιών;


Για να δει θέατρο διαφορετικό από τα άλλα, πολύ γνώριμο. Όλοι οι ήρωες του θεάτρου σκιών είναι άνθρωποι που υπάρχουν γύρω μας ή ακόμη και μέσα μας. Κατ᾽αρχήν για να περάσει όμορφα, να διασκεδάσει,να γελάσει, να νιώσει την αγωνία... όλα αυτά τα συναισθήματα που δίνει μια θεατρική παράσταση. Να δραπετεύσει στον παραμυθένιο κόσμο των σκιών, να γίνει ένα με τον ιππότη που θα νικήσει τον δράκο ώστε να ελευθερώσουν την βασιλοπούλα, να γίνει ένα με τον Καραγκιόζη και να “νιώσει” την κοιλιά του να γουργουρίζει.Γνωρίζουμε ότι είστε και ο ίδιος δάσκαλος της τέχνης του Θεάτρου Σκιών. Μιλήστε μας για αυτό το εγχείρημα και που μπορούν οι μικροί μας φίλοι να σας βρουν, σε περίπτωση που θέλουν και αυτοί να μάθουν τη συγκεκριμένη τέχνη;


Τα μαθήματα θεάτρου σκιών ξεκίνησαν ύστερα από την επιθυμία που είχαν πολλοί και κυρίως παιδιά που έρχονταν στις παραστάσεις μου. Οι μεγάλοι μου έλεγαν πως πρέπει να κάνω κάτι για να συνεχιστεί η τέχνη και οι μικροί ζητούσαν να μάθουν. Έτσι ξεκίνησαν τα μαθήματα. Έχω μαθητές που είναι πολλά χρόνια κοντά μου αλλά συνεχώς έρχονται καινούργιοι. Τα μαθήματα θα γίνονται στο Θέατρο Αθήναιον, όπου εκεί έχουν την δυνατότητα μικροί και μεγάλοι να μάθουν τα μυστικά της τέχνης του Καραγκιόζη.


Κλείνοντας θα θέλαμε να μοιραστείτε τα μελλοντικά σας σχέδια με τους αναγνώστες του anemosradio.gr


Για το άμεσο μέλλον προτεραιότητά μου είναι οι παραστάσεις στο Αθήναιον, αφού οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες καθώς κάθε μήνα θα αλλάζουμε έργο. Παράλληλα όμως θα υπάρξουν και κάποιες εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Πληροφορίες για την παράσταση: 

Συντελεστές:
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Χρήστος Στανίσης
Επιλογή μουσικής, Διασκευή, Ενορχήστρωση: Χρήστος Στανίσης  
Φιγούρες, Σκηνικά: Χρήστος Στανίσης
Κοστούμια: Κώστας Αλεξανδρίδης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου
Ηχοληψία, Φωτισμοί: Απόστολος Πελτέκης
Επικοινωνία: Έρη Χριστοφορίδου
Υπεύθυνη Οργάνωσης Παραστάσεων: Γωγώ Μαντούβαλου

Μουσικοί επί σκηνής: 
Σαντούρι / Φωνή: Μελίνα Μπιτζίδου
Βιολί / Φωνή: Χρήστος Δανάς
Λαούτο / Φωνή: Μιχάλης Αναστασίου

Πληροφορίες:
Χώρος: Θέατρο Αθήναιον / Μικρή Σκηνή (Βασιλίσσης Όλγας 35)
Πρεμιέρα: Οκτώβριος 2018
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 832 060
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 12:00 για το κοινό | Καθημερινά για σχολεία κατόπιν συνεννόησης (Γωγώ Μαντούβαλου, 6974 533 800) 
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Συνέντευξη: ΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ