Ticker

15/recent/ticker-posts

Ψάρια στη λαδόκολλα με καλοκαιρινά λαχανικά


Πώς ένα καθημερινό φαγητό γίνεται εμπειρία.

Υλικά
4 φέτες μαγιάτικου (πάχους περίπου 2,5 εκ.) ή 8 μικροί κέφαλοι, καθαρισμένοι (η συνταγή αυτή γίνεται και με λυθρίνια ή μπαρμπούνια όταν είναι στην εποχή τους)
1 μέτρια φρέσκια πιπεριά τσίλι, κομμένη σε λεπτές ροδέλες (ή λίγη καυτερή πιπεριά)
χυμός από 2 μικρά λεμόνια
αλάτι χοντρό, κατά προτίμηση ανθός, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αρωματικό λάδι

5 κλωνάρια δεντρολίβανο
100 ml ελαιόλαδο
Για τα λαχανικά

2 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε φέτες πάχους 1 εκ.
3 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες πάχους 1 εκ.
4 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μέτρια καρέ
15 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
4 τρυφερά, φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
15 ελιές Καλαμών, σε φέτες
2 κουτ. σούπας μαύρες κορινθιακές σταφίδες
10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1/4 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
10 φύλλα ρόκας, χοντροκομμένα
1 κουτ. σούπας κρέμα βαλσάμικου
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Αρωματικό λάδι: Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 15 λεπτά, να αρωματιστεί το λάδι.

Λαχανικά: Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και απλώνουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές. Τα αλατοπιπερώνουμε, τα περιχύνουμε με το λάδι και ψήνουμε για 8-10 λεπτά σε ψηλή σκάλα, μέχρι να μαλακώσουν. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Όση ώρα κρυώνουν τα λαχανικά, ετοιμάζουμε τα ψάρια.

Ψάρια: Αλλάζουμε τη λειτουργία του φούρνου στις αντιστάσεις και προθερμαίνουμε στους 220° C. Απλώνουμε 2 λαδόκολλες σε μια λεία επιφάνεια. Στραγγίζουμε το λάδι και βάζουμε τα κλωνάρια δεντρολίβανου πάνω στις λαδόκολλες, μοιράζοντάς τα. Απλώνουμε τα ψάρια (2 φέτες ή 4 μικρά ψάρια) σε κάθε λαδόκολλα πάνω στο μυρωδικό και τα αλατοπιπερώνουμε.Βάζουμε πάνω στο ψάρι την πιπεριά τσίλι και περιχύνουμε με το αρωματισμένο λάδι. Κλείνουμε τις λαδόκολλες σαν πακετάκι για να μη βγει ο ατμός, τις βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι, αλλά να είναι ζουμερό. Ξεφουρνίζουμε και ανοίγουμε τις λαδόκολλες προσεκτικά (για να μην καούμε από τον ατμό).

Σερβίρισμα: Κόβουμε τα ψημένα λαχανικά σε κύβους 2 εκ. και τα αδειάζουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα λαχανικά και ανακατεύουμε. Απλώνουμε τα ψάρια σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με τα υγρά της λαδόκολλας. Ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.

Στο ποτήρι μας ένα φρέσκο Chardonnay, που δεν έχει περάσει από βαρέλι.

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά: 

Το αρωματισμένο λάδι.
Το δεντρολίβανο ως αρωματικό υπόστρωμα στο ψάρι.
Τα λαχανικά τα ψήνουμε σε χοντρές ροδέλες και, αφού ψηθούν, τα κόβουμε σε κυβάκια. Έτσι, μένουν τραγανά.
Ο συνδυασμός μυρωδικών, ελιών και σταφίδων.
Ο ανθός αλατιού που κρατάει «στο δόντι» και λιώνει υπέροχα στο στόμα.




Συνταγή: Αστέριος Κουστούδης
gastronomos.gr