ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Έφη Ζιώτα: Σκοπός δεν είναι να επαναπαυόμαστε σε μια νίκη αλλά να προσπαθούμε περισσότερο


Η Έφη Ζιώτα ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στη Β' Λυκείου στην όμορφη πόλη της Μακεδονίας, την Καβάλα. Πριν από κάποιες εβδομάδες, μαζί με μια ομάδα πέντε ατόμων που φοιτούν στην ίδια σχολή πληροφορικής, συμμετείχε σε αντίστοιχο διαγωνισμό στην Αθήνα εκπροσωπώντας την πόλη της. Σε αυτόν τον διαγωνισμό, η 16χρονη Έφη κατάφερε να λάβει το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα στην κατηγορία του Power Point. Το αμέσως επόμενο διάστημα, μαζί με τον καθηγητή της, κ. Παναγιώτη Ασλανίδη, θα ταξιδέψει στη Φλόριντα όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό πληροφορικής της Microsoft. Είναι μεγάλη η χαρά και ακόμη μεγαλύτερη η τιμή να μου δώσει τις δικές της απαντήσεις.


Αρχικά θέλω να μου πεις από ποια ηλικία και για ποιο λόγο αποφάσισες να ασχοληθείς με την πληροφορική;

Με την πληροφορική ξεκίνησα να ασχολούμαι από 13 με 14 ετών. Ξεκίνησα με το πρόγραμμα υποτροφιών της σχολή ExpertIn, στην Καβάλα. Από πάντα είχα αγάπη προς την πληροφορική. Από μικρή κάθομαι μπροστά στους υπολογιστές, αλλά ήθελα να κάνω και κάτι παραπάνω εκτός από το να παίζω παιχνίδια.

Προκειμένου να πετύχεις στον διαγωνισμό της Microsoft, τον περασμένο μήνα στην Αθήνα, τι ήταν αυτό που ενδεχομένως θυσίασες;

Δε θυσίασα κάτι. Το καλό είναι πως όλη η δουλειά γίνεται μέσα στη σχολή. Βέβαια υπήρχαν κάποια Σαββατοκύριακα που κάναμε κάποια tests για να προετοιμαστούμε καλύτερα, αλλά δεν έχω θυσιάσει πολλά πράγματα για αυτή την επιτυχία.


Πώς διαχειρίζεσαι μια τόσο σημαντική πρωτιά, δεδομένου ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν ασχοληθεί αρκετά με τη νίκη σου;

Η αλήθεια είναι πως αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να ξεκινήσω την προετοιμασία μου για τον επόμενο διαγωνισμό που είναι στη Φλόριντα. Δεν είμαι υπέρ όλων αυτών. Δε με αγχώνει αλλά ούτε το παίρνω και πάνω μου. Ήταν μια νίκη και φυσικά χαιρόμαστε εγώ και ο καθηγητής μου, ο κ. Παναγιώτης Ασλανίδης. Είναι πολύ ωραίο που ασχολήθηκαν μαζί μας και για τους υπόλοιπους που είδαν πως μπορούν να ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό. Σκοπός δεν είναι να επαναπαυόμαστε σε μια νίκη αλλά να προσπαθούμε περισσότερο για ό,τι καλύτερο.

Ποια είναι τα συναισθήματά σου αυτή τη στιγμή, έχοντας στραμμένο το βλέμμα σου στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Φλόριντα;

Τον πρώτο καιρό ήμουν πάρα πολύ χαρούμενη για αυτή την επιτυχία. Στη συνέχεια ξεχαστήκαμε λίγο με τις συνεντεύξεις που μας ζητούσαν, αλλά τώρα έχω ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία και είμαι έτοιμη να δουλέψω. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως την 1η Αυγούστου.

Πώς ένιωσε το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον σου για την πρώτη θέση που έλαβες;

Χάρηκαν όλοι πάρα πολύ. Ήταν πολύ ενθουσιασμένοι και όταν τους τηλεφώνησα από την Αθήνα δεν το πίστευαν. Μου έκανα δώρα και πολλές εκπλήξεις.

Τι είναι αυτό που σε φοβίζει περισσότερο στην πληροφορική αλλά και στη ζωή σου γενικότερα;

Δεν υπάρχει κάτι που να με φοβίζει στην πληροφορική. Δεν έχω συναντήσει κάτι δύσκολο ή που να μην μου άρεσε. Από την άλλη πλευρά στη ζωή μας νομίζω όλοι έχουμε κάτι που μας προκαλεί φόβο.


Ποιο πρόσωπο είναι αυτό που βοήθησε στο να πιστέψεις εσύ στον εαυτό σου και να φέρεις μια τόσο μεγάλη νίκη για την Καβάλα;

Τον πιο καταλυτικό ρόλο σε όλη την προσπάθειά μας έπαιξε ο καθηγητής μας, ο κ. Ασλανίδης, που από την πρώτη στιγμή πίστεψε σε εμάς και μας ενθάρρυνε. Το βράδυ πριν το διαγωνισμό και οι έξι μαθητές που ήμασταν στην ίδια αποστολή, μαζί με τον καθηγητή μας, κάναμε μια συζήτηση. Μέσα από αυτή την κουβέντα μάς έκανε να πιστέψουμε σε αυτήν τη νίκη. Εμείς ήμασταν αγχωμένοι γιατί ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαμε σε έναν αντίστοιχο διαγωνισμό και δεν πιστεύαμε πως θα καταφέρουμε πολλά. Αυτός που μας έκανε να καταλάβουμε την αξία μας ήταν ο Παναγιώτης, μέσα από τα λόγια του και την εμπιστοσύνη του.

Τι μπορεί να σκέφτεται μια νεαρή κοπέλα στην ηλικία σου για το μέλλον της στην Ελλάδα;

Προς το παρόν ζω στην περίοδο που ψάχνω τί θα ήθελα να σπουδάσω. Μέχρι να ολοκληρώσω τις σπουδές μου τα πράγματα προφανώς θα αλλάξουν πολύ. Οπότε δεν ξέρω σε τι κατάσταση θα βρισκόμαστε όχι μόνο σαν χώρα αλλά και σαν πλανήτης γενικώς.

Πόσο πρόσφορο έδαφος μπορεί να υπάρξει στη χώρα μας σχετικά με τον τομέα της πληροφορικής;

Η τεχνολογία είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται πολύ. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που έχει παράδοση στην τεχνολογία. Οι περισσότεροι είναι άσχετοι σε σχέση με την πληροφορική αλλά δεν ευθύνονται οι ίδιοι για αυτό. Παρόλα αυτά επειδή η πληροφορική αναπτύσσεται πολύ πιστεύω πως θα εξελιχθεί και στην Ελλάδα.


Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βάλλεται από την οικονομική και όχι μόνο κρίση. Ποια είναι η δική σου οπτική σχετικά με αυτό το ζήτημα;

Από τη στιγμή που είμαι σε μια ηλικία που αντιλαμβάνομαι τι γίνεται άρα ζω την κρίση. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πως είναι να ζεις χωρίς την οικονομική κρίση. Το κακό είναι πως η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Σημασία έχει εμείς οι νέοι να εντοπίσουμε τα λάθη των προηγουμένων και να μην τα επαναλάβουμε.

Σύμφωνα με τη δική σου εκτίμηση και μιας και είσαι ακόμη μαθήτρια, σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η κατάρτιση στον τομέα της πληροφορικής στα δημόσια ελληνικά σχολεία;

Οι ώρες είναι πολύ λίγες στο Λύκειο. Δεν μπορείς να μάθεις πολλά πράγματα μέσα σε μία διδακτική ώρα στη Β' Λυκείου που ήμουν εγώ. Θα ήταν καλό να αυξάνονταν οι ώρες γιατί η πληροφορική είναι ένας βασικός τομέας. Όσον αφορά το διαγωνισμό, εκεί δε συμμετέχουν σχολεία. Άλλα πράγματα διδάσκονται στα σχολεία και άλλα απαιτούνται για το διαγωνισμό. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρο που έχεις κάνει σαν άτομο και που θα θυσίαζες τα πάντα για αυτό;

Έχω πολλά όνειρα και σιγά - σιγά προσπαθώ να τα πραγματοποιήσω όλα. Ένα πράγμα που ήθελα να κάνω είναι να ταξιδέψω όσο πιο πολύ μπορώ.

Τέλος, πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου στο άμεσο μέλλον;

Ελπίζω να έχω μαζέψει πολλές εμπειρίες και να έχω καταφέρει κάτι στη ζωή μου. Θα ήθελα να είμαι σίγουρη για τον εαυτό μου, για τα θέλω μου και τα όνειρά μου. Μακάρι να δουλεύω και να ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ και να έχω πλάι μου τους ανθρώπους που αγαπώ.

Εμείς ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλη την Ελληνική αποστολή και οποιοδήποτε να είναι το αποτέλεσμα, πάντα να κοιτάτε στα ψηλά. Μόνο έτσι θα τα φτάσετε!

Συνέντευξη: ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΤΖΗΝΟΠΟΥΛΟΣ